Ciasto dyniowo-marchewkowe
Składniki:
- CIASTO:
- 30 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni
- 10 dag drobno utartej marchewki
- 11 dag masła
- 25 dag mąki pszennej tortowej
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- opakowanie 16 g cukru wanilinowego
- 15 dag cukru trzcinowego
- POLEWA – można zrobić z podwójnej porcji, dać grubszą warstwę i obsmarować boki ciasta:
- 25 ml kremówki UHT 30%
- 5 dag białej czekolady
- 7 dag homogenizowanego serka waniliowego
- DO POSYPANIA:
- czekoladowe płatki
Ciasto dyniowo-marchewkowe – jak zrobić?
-
CIASTO:
Dynię umyłam, przekroiłam, usunęłam miąższ z pestkami i obrałam ze skóry. Pokroiłam w kostkę, zalałam wrzątkiem i ugotowałam do miękkości (ok. 10 minut). Wodę odlałam, dynię odstawiłam do przestudzenia, a chłodną zmiksowałam. Odważyłam potrzebną ilość, zaś pozostały mus włożyłam do strunowego woreczka i włożyłam do zamrażarki.
-
Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odważyłam potrzebną ilość.
Masło stopiłam w rondelku, odstawiłam do wystudzenia.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z przyprawą do piernika.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.
-
Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, i ubiłam na puszysta pianę.
Do masy dolałam rozpuszczone masło, zmiksowałam.
Dosypałam przesianą mąkę z dodatkami, zmiksowałam na wolnych obrotach.
Na koniec dodałam mus z dyni i utartą marchew, wymieszałam łyżką.
Ciasto przełożyłam do tortownicy.
Piekłam około 35 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
-
POLEWA:
Do rondelka wlałam kremówkę, dodałam pokruszoną czekoladę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewałam nie przerywając mieszania, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Zestawiłam rondelek z palnika i do letniego płynu, energicznie mieszając, dodałam porcjami serek homogenizowany.
-
Wierzch ciasta ścięłam nożem tak, aby utworzyła się płaska powierzchnia.
Gęstniejącą polewę rozprowadziłam na cieście, wyrównałam ją i posypałam płatkami czekoladowymi.
Odstawiłam na noc do stężenia polewy.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto dyniowo-marchewkowe rewelacyjnie smakuje po kilkunastu godzinach spędzonych w chłodnym miejscu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami
Następny przepis: Ciasto ekonoma