Ciasto dyniowo-marchewkowe

Ciasto dyniowo-marchewkowe

Za drzwiami czeka jesień, a to oznacza sezon na warzywa korzeniowe oraz ciasta inspirowane ich smakiem i kolorystyką. Oto przepis, który łączy wszystko, co najlepsze w tej porze roku – soczystą dynię z delikatnie słodką marchewką. Ciasto dyniowo-marchewkowe to doskonały deser na każdą okazję, nie tylko podczas Halloween. Ten słodki wypiek rozgrzewa, a jednocześnie wprowadza do naszej kuchni ten niepowtarzalny, jesienny klimat. Przygotuj składniki i ciesz się aromatem pieczonych warzyw. Ciasto z dyni i marchewki to prawdziwy hit, który zachwyci każdego miłośnika oryginalnych smaków.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 30 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni
  • 10 dag drobno utartej marchewki
  • 11 dag masła
  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • POLEWA – można zrobić z podwójnej porcji, dać grubszą warstwę i obsmarować boki ciasta:
  • 25 ml kremówki UHT 30%
  • 5 dag białej czekolady
  • 7 dag homogenizowanego serka waniliowego
  • DO POSYPANIA:
  • czekoladowe płatki

Ciasto dyniowo-marchewkowe – jak zrobić?

  1. CIASTO:

    Dynię umyłam, przekroiłam, usunęłam miąższ z pestkami i obrałam ze skóry. Pokroiłam w kostkę, zalałam wrzątkiem i ugotowałam do miękkości (ok. 10 minut). Wodę odlałam, dynię odstawiłam do przestudzenia, a chłodną zmiksowałam. Odważyłam potrzebną ilość, zaś pozostały mus włożyłam do strunowego woreczka i włożyłam do zamrażarki.

  2. Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odważyłam potrzebną ilość.

    Masło stopiłam w rondelku, odstawiłam do wystudzenia.

    Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z przyprawą do piernika.

    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

    Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.

  3. Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, i ubiłam na puszysta pianę.

    Do masy dolałam rozpuszczone masło, zmiksowałam.

    Dosypałam przesianą mąkę z dodatkami, zmiksowałam na wolnych obrotach.

    Na koniec dodałam mus z dyni i utartą marchew, wymieszałam łyżką.

    Ciasto przełożyłam do tortownicy.

    Piekłam około 35 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.

  4. POLEWA:

    Do rondelka wlałam kremówkę, dodałam pokruszoną czekoladę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewałam nie przerywając mieszania, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Zestawiłam rondelek z palnika i do letniego płynu, energicznie mieszając, dodałam porcjami serek homogenizowany.

  5. Wierzch ciasta ścięłam nożem tak, aby utworzyła się płaska powierzchnia.

    Gęstniejącą polewę rozprowadziłam na cieście, wyrównałam ją i posypałam płatkami czekoladowymi.

    Odstawiłam na noc do stężenia polewy.

Słowa kluczowe: ciasto z dyni i marchewki, ciasto dyniowo marchewkowe

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto dyniowo-marchewkowe rewelacyjnie smakuje po kilkunastu godzinach spędzonych w chłodnym miejscu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami
Następny przepis: Ciasto ekonoma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode