Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Dzisiejszy przepis to pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem. To idealny deser na jesienne popołudnia, kiedy śliwki są najsmaczniejsze. Słodycz ciasta idealnie komponuje się z delikatnie kwasowymi śliwkami, a chrupiąca kruszonka dodaje całości niepowtarzalnego charakteru. Na koniec oblany jest gęstym, słodkim lukrem, który nadaje deserowi prawdziwie bajeczny wygląd. To ciasto z pewnością skradnie serce wszystkim smakoszom – jest przy tym prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Trudno wyobrazić sobie coś smaczniejszego.

Składniki:

  • 15 sztuk śliwek węgierek
  • Ciasto:
  • 60-70 dekagramów mąki
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 3 jajka
  • 200 gramów masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 8 dekagramów drożdży
  • Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gramów miękkiego masła
  • Lukier:
  • Szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce tak, żeby drożdże ruszyły. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do tego masło, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, jeszcze raz wyrobić. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce tak, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę o wym. 26×40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na pół, ułożyć na cieście skórką do dołu.
    Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) razem wymieszać, a następnie posypać ciasto ze śliwkami.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec przez ok. 1 godz.
  3. Lukier:
    W szklance cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem upieczone ciasto.

Słowa kluczowe: lukier na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem – dodatkowe informacje

Do ciasta można dodać jeszcze rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z żurawiną
Następny przepis: Drożdżówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode