Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem
Dzisiejszy przepis to pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem. To idealny deser na jesienne popołudnia, kiedy śliwki są najsmaczniejsze. Słodycz ciasta idealnie komponuje się z delikatnie kwasowymi śliwkami, a chrupiąca kruszonka dodaje całości niepowtarzalnego charakteru. Na koniec oblany jest gęstym, słodkim lukrem, który nadaje deserowi prawdziwie bajeczny wygląd. To ciasto z pewnością skradnie serce wszystkim smakoszom – jest przy tym prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Trudno wyobrazić sobie coś smaczniejszego.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 15 sztuk śliwek węgierek
 - Ciasto:
 - 60-70 dekagramów mąki
 - 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
 - 3 jajka
 - 200 gramów masła
 - 1/2 szklanki mleka
 - 8 dekagramów drożdży
 - Kruszonka:
 - 1 szklanka mąki
 - 1/2 szklanki cukru
 - 100 gramów miękkiego masła
 - Lukier:
 - Szklanka cukru pudru
 - 2-3 łyżki soku z cytryny
 
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem – jak zrobić?
- 
Ciasto: 
W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce tak, żeby drożdże ruszyły. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do tego masło, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, jeszcze raz wyrobić. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce tak, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę o wym. 26×40 wyłożoną papierem do pieczenia. - 
Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na pół, ułożyć na cieście skórką do dołu.
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) razem wymieszać, a następnie posypać ciasto ze śliwkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec przez ok. 1 godz. - 
Lukier: 
W szklance cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem upieczone ciasto. 
Słowa kluczowe: lukier na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem – dodatkowe informacje
Do ciasta można dodać jeszcze rodzynki.






