Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem
Dzisiejszy przepis to pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem. To idealny deser na jesienne popołudnia, kiedy śliwki są najsmaczniejsze. Słodycz ciasta idealnie komponuje się z delikatnie kwasowymi śliwkami, a chrupiąca kruszonka dodaje całości niepowtarzalnego charakteru. Na koniec oblany jest gęstym, słodkim lukrem, który nadaje deserowi prawdziwie bajeczny wygląd. To ciasto z pewnością skradnie serce wszystkim smakoszom – jest przy tym prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Trudno wyobrazić sobie coś smaczniejszego.
admin
Składniki:
- 15 sztuk śliwek węgierek
- Ciasto:
- 60-70 dekagramów mąki
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 3 jajka
- 200 gramów masła
- 1/2 szklanki mleka
- 8 dekagramów drożdży
- Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 gramów miękkiego masła
- Lukier:
- Szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem – jak zrobić?
-
Ciasto:
W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce tak, żeby drożdże ruszyły. Masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do tego masło, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, jeszcze raz wyrobić. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce tak, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę o wym. 26×40 wyłożoną papierem do pieczenia. -
Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na pół, ułożyć na cieście skórką do dołu.
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) razem wymieszać, a następnie posypać ciasto ze śliwkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec przez ok. 1 godz. -
Lukier:
W szklance cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem upieczone ciasto.
Słowa kluczowe: lukier na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem – dodatkowe informacje
Do ciasta można dodać jeszcze rodzynki.