Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką to kuszący deser, który łączy w sobie miękką i puszystą bazę drożdżową, słodko-kwasne wiśnie oraz chrupiącą kruszonkę. To idealne połączenie smaków i konsystencji, które przypomina tradycyjne polskie wypieki. Ten placek drożdżowy z wiśniami jest wyjątkowo delikatny i pachnący, a wiśnie dodają mu niezwykłego charakteru. Kruszonka na wierzchu dodaje ciekawego kontrastu. Ten przepis jest genialny, dla każdego kto kocha domowe drożdżówki. Ten pyszny placek to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto szuka prostego i efektownego deseru na różne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 dag świeżych drożdży (w przeliczeniu na gramy – to jest 50 g)
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 5 czubatych łyżek cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- Wiśnie z kompotu ok 300g
- Kruszonka:
- po 1/2 szklanki cukru pudru i mąki
- 1/2 kostki margaryny
Placek drożdżowy z wiśniami i kruszonką – jak zrobić?
- Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Drożdże połączyć z połową letniego mleka i 2 łyżkami cukru. Wlać ten rozczyn do zagłębienia i razem z niewielką ilością mąki nadać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
- Jajka, resztę cukru połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem. Wlać do rozczynu, dodać szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać mleka, a jeśli za rzadkie, dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione i wystudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki.
- Ciasto wyłożyć do formy i odstawić do wyrosnięcia (bez przykrywania).
- Wydrylować wiśnie, nadmiar soku wylać.
- Składniki kruszonki wyrobić między palcami.
- Na ciasto wyłożyć wiśnie i kruszonkę.
- Piec godzinę w temperaturze 180 st.
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką – dodatkowe informacje
Aby uniknąć zakalca, nie należy wyjmować ciasta niedopieczonego ani również nie wstawiać go do zbyt gorącego piekarnika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką