CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA
Przedstawiamy przepis na ciasto drożdżowe z serem, znane również jako strucla serowa. To wyjątkowe danie to połączenie puszystego, delikatnie fermentowanego ciasta i białego twarogu, który nadaje mu unikalny smak oraz kremową konsystencję. Strucla serowa to niezastąpiony element wielu rodzinnych uroczystości i imprez. Ten tradycyjny wypiek, nierzadko obecny również na świątecznym stole, jest lubiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Idealny na podwieczorek lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Również cudownie prezentuje się na stole, dzięki swojemu pięknemu, złocistemu kolorowi i apetycznemu wyglądowi. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smakiem domowego pieczenia!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 125 g masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub waniliowego
- rodzynki (ja nie dodałam)
- Składniki na ser:
- około 350 g białego półtłustego twarogu
- cukier waniliowy
- 1 ewentualnie 2 żółtka
- Składniki na kruszonkę:
- około 30 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mąki
Ciasto drożdżowe z serem czyli strucla serowa – jak zrobić?
- Przygotuj składniki.
- W miseczce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Dodaj szczyptę cukru i odstaw na około 40 minut.
- Wymieszaj mąkę z wyrośniętymi drożdżami.
- Dodaj jajka.
- Wsyp biały i waniliowy cukier.
- Wlej rozpuszczone, ale zimne masło i aromat zapachowy. Dokładnie wymieszaj.
- Rozdrobnij biały ser w misce, dodaj żółtko i cukier waniliowy.
- Uformuj prostokąt z ciasta i nałóż na niego masę serową.
- Zroluj ciasto i włoż struclę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz uformować dwie strucle.
- Odstaw na około 30 minut, aby ciasto urosło. W międzyczasie przygotuj kruszonkę.
- Wymieszaj cukier z rozpuszczonym masłem.
- Dodaj mąkę i dosypuj jej tyle, aż powstanie charakterystyczna kruszonka.
- Posyp nią ciasto.
- Wstaw formy do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjmij z formy i ostudź. Smacznego!
Słowa kluczowe: strudel z twarogiem, masa serowa do ciasta drożdzowego, strucla drożdżowa z serem i kruszonką, strudel serowy, ciasto drożdżowo serowe, strucla serowa moje wypieki, strucla z serem przepis, strucla serowa przepis, rolada drożdżowa z serem, strucla biedronka, strudel z serem, warkocz drożdżowy z serem strucla serowa, chałka z serem, strucla drożdżowa z serem, drożdżowe z serem, strucla serowa, strucel serowy, strucla z serem
Porady – dodatkowe informacje
Do ciasta drożdżowego z serem czyli strucli serowej można użyć różnych innych sezonowych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką