CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Przedstawiamy przepis na ciasto drożdżowe z serem, znane również jako strucla serowa. To wyjątkowe danie to połączenie puszystego, delikatnie fermentowanego ciasta i białego twarogu, który nadaje mu unikalny smak oraz kremową konsystencję. Strucla serowa to niezastąpiony element wielu rodzinnych uroczystości i imprez. Ten tradycyjny wypiek, nierzadko obecny również na świątecznym stole, jest lubiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Idealny na podwieczorek lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Również cudownie prezentuje się na stole, dzięki swojemu pięknemu, złocistemu kolorowi i apetycznemu wyglądowi. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smakiem domowego pieczenia!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub waniliowego
  • rodzynki (ja nie dodałam)
  • Składniki na ser:
  • około 350 g białego półtłustego twarogu
  • cukier waniliowy
  • 1 ewentualnie 2 żółtka
  • Składniki na kruszonkę:
  • około 30 g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki mąki

Ciasto drożdżowe z serem czyli strucla serowa – jak zrobić?

  1. Przygotuj składniki.
  2. W miseczce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Dodaj szczyptę cukru i odstaw na około 40 minut.
  3. Wymieszaj mąkę z wyrośniętymi drożdżami.
  4. Dodaj jajka.
  5. Wsyp biały i waniliowy cukier.
  6. Wlej rozpuszczone, ale zimne masło i aromat zapachowy. Dokładnie wymieszaj.
  7. Rozdrobnij biały ser w misce, dodaj żółtko i cukier waniliowy.
  8. Uformuj prostokąt z ciasta i nałóż na niego masę serową.
  9. Zroluj ciasto i włoż struclę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz uformować dwie strucle.
  10. Odstaw na około 30 minut, aby ciasto urosło. W międzyczasie przygotuj kruszonkę.
  11. Wymieszaj cukier z rozpuszczonym masłem.
  12. Dodaj mąkę i dosypuj jej tyle, aż powstanie charakterystyczna kruszonka.
  13. Posyp nią ciasto.
  14. Wstaw formy do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  15. Wyjmij z formy i ostudź. Smacznego!

Słowa kluczowe: strudel z twarogiem, masa serowa do ciasta drożdzowego, strucla drożdżowa z serem i kruszonką, strudel serowy, ciasto drożdżowo serowe, strucla serowa moje wypieki, strucla z serem przepis, strucla serowa przepis, rolada drożdżowa z serem, strucla biedronka, strudel z serem, warkocz drożdżowy z serem strucla serowa, chałka z serem, strucla drożdżowa z serem, drożdżowe z serem, strucla serowa, strucel serowy, strucla z serem

Porady – dodatkowe informacje

Do ciasta drożdżowego z serem czyli strucli serowej można użyć różnych innych sezonowych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode