Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Kochasz słodkie wypieki, ale szukasz odmiany dla typowych ciast czekoladowych czy biszkoptowych? Dziś podsyłam propozycję ciasta idealnego na ciepłe, rodzinne popołudnia – przepis na pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami. To wilgotnej konsystencji drożdżówka z chrupiącą kruszonką na wierzchu, która doda temu niewątpliwie tradycyjnie polskiemu wypiekowi wyjątkowego charakteru. Ciasto drożdżowe z rodzynkami to też doskonały wybór na drugie śniadanie czy podwieczorek. Drobne rodzynki dodają całości słodyczy i próbując tego wypieku, na pewno nie będziesz żałował. Serdecznie zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu!
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką – Składniki
40 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
3 szklanki mąki pszennej
duża szczypta soli
200 ml letniego mleka
1 jajko
1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
80 g rodzynek
Kruszonka:
1 łyżka zimnego masła
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
2
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
3
Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne.
4
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
5
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.
6
Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
7
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką.
8
Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe cudo
Następny przepis: Brokuły z bułką tartą i masełkiem