Ciasto Diabełek
Ciasto Diabełek to jedno z najsmaczniejszych, najbardziej wyrazistych i dostojnych deserów, które można sobie wyobrazić. Diabelskie smaki mieszają się, tworząc prawdziwe cudo dla podniebienia – intensywna czekoladowość zaplątana z nutą pikantności. Kusząco wyglądające, bogate, miękkie i aksamitne ciasto, z fascynującym kontrastem kolorów, zaskakuje swoim wyrazistym smakiem i nieco tajemniczym charakterem. Diabełek to ciasto idealne dla miłośników mocnych wrażeń kulinarnej rozkoszy. Szatańsko pyszny deser, który sprawi, że popadniecie w czekoladową rozkosz! Przeznaczone dla prawdziwych smakoszy, którzy nie boją się próbować nowych, odważnych połączeń smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt bakaliowy:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g żurawiny (lub rodzynek)
- 60 g migdałów (lub wiórka kokosowe)
- 1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (starta na tarce)
- Biszkopt ciemny:
- te same składniki co b.jasny + 2 łyżeczki kakao
- Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka
- 150 g margaryny
- Masa mascarpone:
- 1 serek mascarpone
- 1 czekolada biała
- 1 mały słoiczek nutelli
Ciasto diabełek – jak zrobić?
- Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, następnie żółtka, mąkę przesianą z proszkiem. Pieczemy.
- Biszkopt bakaliowy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, mąkę z proszkiem, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy delikatnie. Pieczemy.
- Biszkopt ciemny: tak samo jak biszkopt jasny tylko dodajemy na końcu kakao. Pieczemy.
- Masa budyniowa: z budyniu, mąki, mleka, żółtek i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy margarynę, ucieramy mikserem. (Ja dodałam jeszcze parę kropel soku z cytryny dla przełamania smaku).
- Masa mascarpone: serek ubijamy mikserem (chwilę na małych obrotach). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przestudzoną dodajemy do serka.
- Przełożenie placka: biszkopt jasny – nutella – biszkopt bakaliowy – masa budyniowa – biszkopt ciemny – masa mascarpone – kakao.
- Smacznego!
Ciasto Diabełek – dodatkowe informacje
Jeżeli masa mascarpone się zważy należy ja podgrzać w kąpieli wodnej. Wtedy serek się rozpuści i się składniki połączą.