Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady
Zapraszamy do odkrywania pysznego świata domowego cukiernictwa z przepisem na niezwykle smakowite ciasto czekoladowo-kokosowe! To zniewalające połączenie klasycznych składników pochłonie Cię swoim idealnym balansem smaku. Głęboko czekoladowe i subtelnie kokosowe warstwy ciasta harmonijnie łączą się z aksamitną masą utworzoną z białej czekolady. To prawdziwa gratka dla miłośników różnorodnych smaków i faktur. Przez contrast miękkiej czekoladowej bazy z delikatnym kokosowym dodatkiem, ten wyjątkowy deser z pewnością będzie wywoływać uśmiech na twarzy każdego, kto go spróbuje. Eksperymentuj z klasycznymi smakami i przenieś swoje kulinarne umiejętności na wyższy poziom z tym przepisem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt czekoladowy:
- 7 jajek
- 5 łyżek maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
- Wkładka kokosowa:
- 5 białek
- 5 pełnych łyżek cukru
- 15 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Masa:
- 1/2 litra mleka
- 1 kostka masła lub margaryny np. Kasia
- 2 budynie waniliowe z dodatkiem białej czekolady (Delecta)
- 5 łyżek cukru
- 1 biała czekolada
- Dodatkowo:
- 1 szklanka soku z wiśni
- 2 kopiate łyżeczki żelatyny
- gotowa polewa czekoladowa ciemna i posypka owocowa o smaku truskawkowym (Delecta)
Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady – jak zrobić?
- Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem, ciągle ubijając dodać żółtka. Wymieszać z przesianymi sypkimi składnikami. Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 35-40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na pół.
- Wkładka kokosowa: białka ubić na sztywno, ciągle ubijając utrwalić cukrem, następnie delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi pomieszanymi z mąką ziemniaczaną. Włożyć do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok. 30 min.
- Sok z wiśni zagotować. Gorący ściągnąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostawić w chłodzie do całkowitego stężenia. Po stężeniu pokroić w małą kosteczkę.
- Masa: zagotować 1 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać budynie. Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i do gorącego budyniu dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Do masy dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać.
- Przełożenie ciasta: biszkopt czekoladowy – 1/2 masy – wkładka kokosowa – 1/2 masy – biszkopt czekoladowy – polewa czekoladowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu – posypka owocowa. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Słowa kluczowe: ciasto kokosowe z czekoladą
Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady – dodatkowe informacje
Zamiast wkładki kokosowej możemy do środka dać cienki biszkopt upieczony z paroma łyżkami wiórek kokosowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Następny przepis: Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie