Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym
Oto przepis na pyszny deser – ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym. To ciasto o niepowtarzalnym smaku, idealne dla każdego miłośnika czekolady. Głównym składnikiem jest nie tylko aromatyczna czekolada, ale przede wszystkim groszek ptysiowy. Pozwala on na uzyskanie ciekawej tekstury ciasta, które z pewnością zaskoczy i zachwyci podniebienia niejednego smakosza. Ciasto z groszkiem ptysiowym to bez wątpienia oryginalny i kreatywny przepis, który docenią wszyscy, poszukujący nowych smaków i ciekawych połączeń. Jest to idealny wybór na niedzielne popołudnie lub spotkanie z przyjaciółmi.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Biszkopt w blaszce o wymiarach 25×42
 - 3 jajka
 - 5 dkg mąki pszennej
 - 5 dkg mąki ziemniaczanej
 - 5 dkg cukru kryształu
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2,5 łyżeczki wody
 - 1 łyżeczka octu
 - Masa czekoladowa:
 - 3 jajka
 - 3/4 szklanki cukru kryształu
 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 - 1 kostka masła 82%
 - 1 kieliszek spirytusu
 - 15 dkg groszku ptysiowego
 - Masa śmietanowa
 - 0,5 litra śmietany kremówki
 - 2 śnieżki
 - 3 stołowe łyżki żelatyny
 - Dodatkowo
 - 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
 - kilka czekoladowych kuleczek
 
Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym – jak zrobić?
- 
1.
Biszkopt:
Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka ubijamy na puch, następnie dodajemy ocet z wodą i na koniec wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia – wszystko robimy mikserem. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. - 
2.
MASA: Jajka ubijamy na parze z cukrem kryształem na puch ok 10 minut, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Studzimy i ucieramy z masłem, dodajemy kieliszek spirytusu, wsypujemy groszek ptysiowy, wszystko delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę na biszkopt, śmietankę ubijamy na sztywno ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wylewamy na masę czekoladową, posypujemy wierzch startą czekoladą i posypujemy kuleczkami. 
Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym – dodatkowe informacje
Jeśli ciasto będą spożywały dzieci pomijamy spirytus.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy tort straciatella
Następny przepis: Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą






