Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym

Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym

Oto przepis na pyszny deser – ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym. To ciasto o niepowtarzalnym smaku, idealne dla każdego miłośnika czekolady. Głównym składnikiem jest nie tylko aromatyczna czekolada, ale przede wszystkim groszek ptysiowy. Pozwala on na uzyskanie ciekawej tekstury ciasta, które z pewnością zaskoczy i zachwyci podniebienia niejednego smakosza. Ciasto z groszkiem ptysiowym to bez wątpienia oryginalny i kreatywny przepis, który docenią wszyscy, poszukujący nowych smaków i ciekawych połączeń. Jest to idealny wybór na niedzielne popołudnie lub spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • Biszkopt w blaszce o wymiarach 25×42
  • 3 jajka
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • Masa czekoladowa:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła 82%
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 15 dkg groszku ptysiowego
  • Masa śmietanowa
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 śnieżki
  • 3 stołowe łyżki żelatyny
  • Dodatkowo
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka czekoladowych kuleczek

Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka ubijamy na puch, następnie dodajemy ocet z wodą i na koniec wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia – wszystko robimy mikserem. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
  2. 2.
    MASA: Jajka ubijamy na parze z cukrem kryształem na puch ok 10 minut, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Studzimy i ucieramy z masłem, dodajemy kieliszek spirytusu, wsypujemy groszek ptysiowy, wszystko delikatnie mieszamy.
    Wykładamy masę na biszkopt, śmietankę ubijamy na sztywno ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wylewamy na masę czekoladową, posypujemy wierzch startą czekoladą i posypujemy kuleczkami.

Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym – dodatkowe informacje

Jeśli ciasto będą spożywały dzieci pomijamy spirytus.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowy tort straciatella
Następny przepis: Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode