Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym
Oto przepis na pyszny deser – ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym. To ciasto o niepowtarzalnym smaku, idealne dla każdego miłośnika czekolady. Głównym składnikiem jest nie tylko aromatyczna czekolada, ale przede wszystkim groszek ptysiowy. Pozwala on na uzyskanie ciekawej tekstury ciasta, które z pewnością zaskoczy i zachwyci podniebienia niejednego smakosza. Ciasto z groszkiem ptysiowym to bez wątpienia oryginalny i kreatywny przepis, który docenią wszyscy, poszukujący nowych smaków i ciekawych połączeń. Jest to idealny wybór na niedzielne popołudnie lub spotkanie z przyjaciółmi.
admin
Składniki:
- Biszkopt w blaszce o wymiarach 25×42
- 3 jajka
- 5 dkg mąki pszennej
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 5 dkg cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka octu
- Masa czekoladowa:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła 82%
- 1 kieliszek spirytusu
- 15 dkg groszku ptysiowego
- Masa śmietanowa
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 śnieżki
- 3 stołowe łyżki żelatyny
- Dodatkowo
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- kilka czekoladowych kuleczek
Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka ubijamy na puch, następnie dodajemy ocet z wodą i na koniec wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia – wszystko robimy mikserem. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. -
2.
MASA: Jajka ubijamy na parze z cukrem kryształem na puch ok 10 minut, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Studzimy i ucieramy z masłem, dodajemy kieliszek spirytusu, wsypujemy groszek ptysiowy, wszystko delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę na biszkopt, śmietankę ubijamy na sztywno ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wylewamy na masę czekoladową, posypujemy wierzch startą czekoladą i posypujemy kuleczkami.
Ciasto czekoladowe z groszkiem ptysiowym – dodatkowe informacje
Jeśli ciasto będą spożywały dzieci pomijamy spirytus.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowy tort straciatella
Następny przepis: Czekośliwka - krem / dżem śliwkowy z czekoladą