Ciasto Czekoladowa Princessa
Ciasto Czekoladowa Princessa to niezwykle apetyczny deser, którego głównym składnikiem jest ulubiony wafel wielu osób, czyli Princessa czekoladowa. Ten przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników czekolady. Zasługuje na uwagę każdego, kto kocha słodkie, rozpływające się w ustach wypieki, a zarazem uwielbia oryginalne połączenia smakowe. Wystarczy spojrzeć na składniki, by zrozumieć, że pomysł na tego typu ciasto, to esencja kulinarnego geniuszu. Pamiętaj jednak, że ciasto Czekoladowa Princessa, to gwarancja intensywnych doznań czekoladowych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka zwykłego cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Składniki do kremu czekoladowego:
- 1 i 1/2 czekolady deserowej
- 250 g cukru pudru
- 250 g masła (temp. pokojowa)
- Dodatkowo:
- duży baton princessa kokosowa
- wiórki kokosowe
- bita śmietana fix
Ciasto „czekoladowa princessa” – jak zrobić?
- Na początku przygotowujemy biszkopt. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki kakao. Masę wylewamy na okrągłą formę. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez 30-40min. Następnie przygotowujemy krem: Czekoladę roztapiamy w garnku, który jest włożony w jeszcze jeden garnek w którym gotuje się woda. Po rozpuszczeniu odstawiamy. Masło miksujemy na jasną masę, dodając stopniowo cukier. Cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i dalej miksujemy. Po wystudzeniu biszkoptu, dzielimy go na połowę i obydwie części polewamy wodą z cytryną.
- Na pierwszą część ciasta wykładamy 90% kremu czekoladowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Batona princessa kroimy na cienkie plasterki i te plasterki rozkładamy na kremie (ilość wg. uznania). Przykrywamy drugim biszkoptem.
- Na samą górę biszkoptów nakładamy pozostałą część kremu czekoladowego. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę wg. wskazań i rozkładamy ją na całym cieście. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi i rozkładamy pozostałe plasterki batona princessa, aby ozdobić ciasto.
Ciasto Czekoladowa Princessa – dodatkowe informacje
Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowa chmurka
Następny przepis: Ciasto czekoladowa śliwka