Ciasto czekoladowa chmurka
Ciasto „czekoladowa chmurka” to dokładnie taka słodkość, jaką możemy sobie wyobrazić po przeczytaniu jej nazwy. Idealne dla każdego, kto nie może się oprzeć czekoladzie, a pragnie jednocześnie spróbować czegoś niebanalnego. Składniki, z których przyrządzimy to niezwykłe ciasto, to przede wszystkim wysokogatunkowa czekolada, mąka, masło, jaja, cukier. Każdy element przepisu doskonale harmonizuje z pozostałymi, tworząc w efekcie końcowym ciasto niezrównanej jakości. Nie tylko smak, lecz także delikatna i puszysta struktura „czekoladowej chmurki” sprawia, że po jednym kęsie, trudno się od niej oderwać. Przygotujcie się na prawdziwe czekoladowe szaleństwo.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Masa: 500 ml śmietanki kremówki, 2 śmietan fixy, dodatkowo 500 g truskawek.
Ciasto czekoladowa chmurka – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: jaja wbić do miski i zmiksować z cukrem na gładką masę. Osobno połączyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej, ciągle miksując. Na końcu dodać olej i wymieszać do połączenia składników, wylać na blachę o wymiarze 36 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Każdy z nich nasączyć wodą przegotowaną. -
2.
Masa: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. -
3.
Składanie ciasta: Na jednym wcześniej przygotowanym blacie ciasta układamy truskawki, następnie pokrywamy je masą i przykrywamy drugim blatem ciasta. Można opruszyć cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
Ciasto czekoladowa chmurka – dodatkowe informacje
Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych (po wcześniejszym rozmrożeniu) lub z kompotu. Ciasto równie dobrze smakuje z innymi owocami, można wykorzystać np. wiśnie, brzoskwinie lub ananasa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Czarna Inez (czekoladowo-śliwkowa)
Następny przepis: Ciasto Czekoladowa Princessa