Ciasto czekoladowa chmurka

Ciasto czekoladowa chmurka

Ciasto „czekoladowa chmurka” to dokładnie taka słodkość, jaką możemy sobie wyobrazić po przeczytaniu jej nazwy. Idealne dla każdego, kto nie może się oprzeć czekoladzie, a pragnie jednocześnie spróbować czegoś niebanalnego. Składniki, z których przyrządzimy to niezwykłe ciasto, to przede wszystkim wysokogatunkowa czekolada, mąka, masło, jaja, cukier. Każdy element przepisu doskonale harmonizuje z pozostałymi, tworząc w efekcie końcowym ciasto niezrównanej jakości. Nie tylko smak, lecz także delikatna i puszysta struktura „czekoladowej chmurki” sprawia, że po jednym kęsie, trudno się od niej oderwać. Przygotujcie się na prawdziwe czekoladowe szaleństwo.

Składniki:

  • Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżki gorzkiego kakao, 0,5 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa: 500 ml śmietanki kremówki, 2 śmietan fixy, dodatkowo 500 g truskawek.

Ciasto czekoladowa chmurka – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: jaja wbić do miski i zmiksować z cukrem na gładką masę. Osobno połączyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej, ciągle miksując. Na końcu dodać olej i wymieszać do połączenia składników, wylać na blachę o wymiarze 36 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Każdy z nich nasączyć wodą przegotowaną.
  2. 2.
    Masa: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy.
  3. 3.
    Składanie ciasta: Na jednym wcześniej przygotowanym blacie ciasta układamy truskawki, następnie pokrywamy je masą i przykrywamy drugim blatem ciasta. Można opruszyć cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.


Ciasto czekoladowa chmurka – dodatkowe informacje

Zamiast świeżych truskawek można użyć mrożonych (po wcześniejszym rozmrożeniu) lub z kompotu. Ciasto równie dobrze smakuje z innymi owocami, można wykorzystać np. wiśnie, brzoskwinie lub ananasa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Czarna Inez (czekoladowo-śliwkowa)
Następny przepis: Ciasto Czekoladowa Princessa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode