Ciasto cygańska droga z wiśniami
Ciasto cygańska droga z wiśniami na pewno zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Ten niepowtarzalny deser o zmysłowej nazwie i wyjątkowym smaku to jedno z najsłynniejszych dań w dorobku Siostry Anastazji. Wyraziste, kwaskowate wiśnie zatopione w miękkim, puszystym cieście to harmonia smaków, której nie da się zapomnieć. To ciasto to idealna propozycja na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, ale również na chwile spędzone we własnym towarzystwie. Wypróbuj ten znany przepis i podaruj sobie wyjątkowe, słodkie chwile rozkoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto makowe
- 30 dag maku (sparzonego i 2 x mielonego)
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag rozpuszczonego prawdziwego miodu
- 15 dag margaryny
- 8 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 pełne łyżeczki kakao
- 5 dag rodzynek
- 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
- Masa
- 2 budynie waniliowe
- 3 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 l mleka
- 1 kostka masła
- Do przełożenia
- 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 mały słoik wiśni w syropie
- Do dekoracji
- gotowa polewa czekoladowa
- kamyczki czekoladowe lub posypka cukrowa
Ciasto cygańska droga z wiśniami – jak zrobić?
- Ciasto makowe: Ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając dodajemy miód, porcjami zmielony mak, potem przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i kakao. Mieszamy z sparzonymi i osączonymi rodzynkami. Z białek ubijamy sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Przelewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 min. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy, studzimy i przekrawamy na pół.W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 3 szkl. gorącej wody i pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Wiśnie osączamy na sicie.
- Masa: Gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy żółtka, budyń w proszku i cukier waniliowy. Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie studzimy. Masło ucieramy na puch do białości, następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Masę dzielimy na 2 równe części.
- Składanie ciasta: ciasto makowe + 1/2 masy budyniowej + rozłożone biszkopty wzdłuż ciasta w rzędach w odstępach ok. 4 cm. W wolne przestrzenie między rozłożonymi biszkoptami dajemy osączone wiśnie, a następnie zalewamy je tężejącą galaretką wiśniową. Gdy galaretka dobrze stężeje rozsmarowujemy równo 1/2 część masy budyniowej + ciasto makowe + polewa czekoladowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu + posypać wierzch kamyczkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin do stężenia.
Ciasto cygańska droga z wiśniami – dodatkowe informacje
Do ciasta makowego zamiast rodzynek możemy dodać suszoną żurawinę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cykoria duszona w maśle
Następny przepis: Cykoria z białym serem