ciasto budyniowe z gruszkami
Pyszne ciasto budyniowe z gruszkami to idealna propozycja na jesienne popołudnia. Ta wykwintna i aromatyczna desery potrafi rozpieszczać podniebienie swoją delikatnością i niezwykłym smakiem. Prosty, aczkolwiek uroczy placek z gruszkami o zachwycających gruszkowych nutach w połączeniu z łagodnym budyniem, tworzy wyśmienitą mieszankę, jaką warto spróbować. Jeśli jesteś fanem deserów z gruszkami, koniecznie musisz przygotować to ciasto. Ten przepis na ciasto gruszkowe z budyniem jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy zachwyci wszystkich. Cieszy się dużym uznaniem wśród wielbicieli tradycyjnych domowych wypieków. Spróbuj zrobić ciasto z gruszkami i budyniem już dziś!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Foremka o wymiarach 24*24 cm
 - Na ciasto:
 - 2 szklanki mąki
 - 2 żółtka
 - 150 g masła
 - 3 łyżki cukru
 - 2 łyżki kakao
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - Na nadzienie gruszkowe:
 - 6 gruszek
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego
 - 2 łyżki cukru
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - Na nadzienie budyniowe:
 - 3/4 litra mleka
 - 2 opakowania budyniu waniliowego
 - 3 łyżki cukru
 - Dodatkowo:
 - Cukier puder do posypania
 
Ciasto budyniowe z gruszkami – jak zrobić?
- 
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić je na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
 - 
Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem.
 - 
Na ciasto wyłożyć ciepły budyń gruszkowy a następnie budyń waniliowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 200*C około 30-40 minut. Dobrze wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto budyniowe z gruszkami najlepiej kroić następnego dnia po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Błotko
Następny przepis: Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym - bez pieczenia






