ciasto budyniowe z gruszkami

ciasto budyniowe z gruszkami

Pyszne ciasto budyniowe z gruszkami to idealna propozycja na jesienne popołudnia. Ta wykwintna i aromatyczna desery potrafi rozpieszczać podniebienie swoją delikatnością i niezwykłym smakiem. Prosty, aczkolwiek uroczy placek z gruszkami o zachwycających gruszkowych nutach w połączeniu z łagodnym budyniem, tworzy wyśmienitą mieszankę, jaką warto spróbować. Jeśli jesteś fanem deserów z gruszkami, koniecznie musisz przygotować to ciasto. Ten przepis na ciasto gruszkowe z budyniem jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy zachwyci wszystkich. Cieszy się dużym uznaniem wśród wielbicieli tradycyjnych domowych wypieków. Spróbuj zrobić ciasto z gruszkami i budyniem już dziś!

Składniki:

  • Foremka o wymiarach 24*24 cm
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na nadzienie gruszkowe:
  • 6 gruszek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Na nadzienie budyniowe:
  • 3/4 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania

Ciasto budyniowe z gruszkami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zagnieść i podzielić je na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia.

  2. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać 3/4 szklanki wody. Dusić kilka minut. Budyń rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do gruszek. Gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dwa pozostałe budynie ugotować osobno na mleku z cukrem.

  3. Na ciasto wyłożyć ciepły budyń gruszkowy a następnie budyń waniliowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 200*C około 30-40 minut. Dobrze wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto budyniowe z gruszkami najlepiej kroić następnego dnia po upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Błotko
Następny przepis: Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym - bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode