Ciasto Błotko
Dzisiaj przedstawię przepis na niezwykle popularne w Polsce Ciasto Błotko. O jego niepowtarzalnym smaku krążą legendy, a przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. To ciasto, które idealnie trafia w gust amatorów intensywnego kakao i czekolady. Błotko oddaje w pełni swoją nazwę – wilgotne i przepojone aromatycznym błotkiem z czekolady. To prawdziwy raj dla podniebienia. Wybór tego ciasta na deser zawsze jest strzałem w dziesiątkę, dzięki czemu jest jednym z najczęściej wybieranych przepisów na imprezy rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Przygotujcie się na wyjątkowe doznania smakowe!
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oliwy
- szklanka mleka
- słoiczek powideł śliwkowych
- cukier puder
- posypka do ciast
Ciasto „błotko” – jak zrobić?
-
1.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać, wbić jajka, wlać mleko i oliwę, oraz powidła, dokładnie wymieszać łyżką. -
2.
Blachę o wymiarach 25×35 cm wysmarować tłuszczem, przelać ciasto, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 30-35 minut. -
3.
Po wystygnięciu polać lukrem i posypać posypką.
Ciasto Błotko – dodatkowe informacje
Ciasto jest najlepsze na następny dzień. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym
Następny przepis: ciasto budyniowe z gruszkami