Ciasto Błotko

Ciasto Błotko

Dzisiaj przedstawię przepis na niezwykle popularne w Polsce Ciasto Błotko. O jego niepowtarzalnym smaku krążą legendy, a przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. To ciasto, które idealnie trafia w gust amatorów intensywnego kakao i czekolady. Błotko oddaje w pełni swoją nazwę – wilgotne i przepojone aromatycznym błotkiem z czekolady. To prawdziwy raj dla podniebienia. Wybór tego ciasta na deser zawsze jest strzałem w dziesiątkę, dzięki czemu jest jednym z najczęściej wybieranych przepisów na imprezy rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Przygotujcie się na wyjątkowe doznania smakowe!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oliwy
  • szklanka mleka
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder
  • posypka do ciast

Ciasto „błotko” – jak zrobić?

  1. 1.
    Wszystkie sypkie składniki wymieszać, wbić jajka, wlać mleko i oliwę, oraz powidła, dokładnie wymieszać łyżką.
  2. 2.
    Blachę o wymiarach 25×35 cm wysmarować tłuszczem, przelać ciasto, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 30-35 minut.
  3. 3.
    Po wystygnięciu polać lukrem i posypać posypką.

Ciasto Błotko – dodatkowe informacje

Ciasto jest najlepsze na następny dzień. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym
Następny przepis: ciasto budyniowe z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode