Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym
Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym to aromatyczna propozycja na deser dla prawdziwych smakoszy. To zrównoważona kompozycja delikatnego biszkoptu z intensywnym, aksamitnym kremem o wyrazistym smaku kawy. Połączenie tych składników zamienia się w prawdziwą symfonię smaków, która rozbudza zmysły. Każdy kęs tego wspaniałego ciasta to podróż do świata doskonałości cukierniczych. Jeżeli kochacie połączenie kawy i śmietany, ten deser jest zdecydowanie dla Was. Idealny na każdą okazję, chociażby niedzielne popołudnie czy spotkanie z przyjaciółmi. Przygotujcie składniki i niespiesznie oddajcie się przyjemności tworzenia tego kulinarnego arcydzieła. Wierzcie mi, warto poświęcić czas na jego wykonanie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Format blachy 24×36
- Biszkopt
- 6 całych jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 gram okrągłych małych biszkoptów
- Jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Dodać olej – wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy jajecznej. Wyrobić robotem na małych obrotach na jednolitą masę.
- Blachę natłuścić, posypać tartą bułką – wlać ciasto i piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
- Krem kawowy:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 5 łyżek cukru
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1-2 łyżki kakao
- Z tych składników ugotować budyń, wystudzić.
- 1 kostkę masła utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na puszystą masę, dodawać powoli przestudzony budyń. Na końcu dodać 2 łyżki rumu i 100 gram rozkruszonych biszkoptów. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
- Masa śmietanowo-serowa
- 1/2 litra śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 gram serka mascarpone
- Śmietaną ubić na puszystą masę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na koniec dodać serek i dokładnie wymieszać.
- 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 litra wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym – jak zrobić?
- Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 masy kawowej, na to ułożyć warstwę biszkoptów, zalać wgłębienia połową tężejącej galaretki.
- Odstawić do zastygnięcia.
- Na warstwę biszkoptów ułożyć masę śmietanowo-serową i na nią ułożyć pozostałe biszkopty.
- Zalać pozostałą galaretką.
- Na drugą połowę ciasta wyłożyć 1/3 kremu kawowego, rozsmarować i przykryć nią ciasto.
- Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostały krem kawowy.
- Udekorować ciasto rozkruszoną czekoladą, sezamem i rodzynkami.
- Ciasto wstawić do lodówki na całą noc, by nawilgło.
- Ciasto jest pracochłonne w wykonaniu i drogie. Ale dla takiego rarytasu warto poświęcić czas.
porady – dodatkowe informacje
Zamiast galaretki cytrynowej można użyć galaretki czerwonej lub zielonej. Do dekoracji wierzchu ciasta można wykorzystać gotową polewę czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną
Następny przepis: CIASTO BŁĘKITNA LAGUNA