Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami.

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami.

Przepis na ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami to apetyczna wizja, która łączy w sobie prostotę wykonania oraz spektakularny efekt końcowy. Ta propozycja jest idealna na wszelkiego rodzaju uroczystości – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Słodki biszkopt, aksamitny krem i kolorowe galaretki tworzą niepowtarzalną kompozycję, która zachwyci każdego. Przepis jest elastyczny, galaretki mogą zostać dobrane do własnych upodobań, co pozwoli na stworzenie niepowtarzalnej i kreatywnej wersji tego ciasta. Kolorowe ciasto biszkoptowe z kremem i galaretkami to propozycja, która wprowadzi odrobinę słodkiego szaleństwa na każde przyjęcie.

Składniki:

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Blacha o wymiarach 40×22
  • Masa do przełożenia
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 3 galaretki kolorowe (wiśniowa, agrestowa, pomarańczowa)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 kostki sera 3-krotnie mielonego 2×20 dag
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 budyń o smaku krówki na 3/4 litra mleka bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 1 kostka margaryny
  • wiórki kokosowe do dekoracji, posypka czekoladowa

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami – jak zrobić?

  1. Jajka posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę robotem. Dodać wodę i olej, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 40×22 natłuścić spód, wylać ciasto, wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na 2 placki.
  2. Galaretki, każdą rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić według przepisu, dodać cukier puder, ubijać chwilę, następnie dodać ser, zmiksować razem. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki ciepłej wody, przestudzoną żelatynę. Zmiksować. Na spód placka posmarować 2/3 kremu, następnie małymi łyżeczkami nakładać gęstniejące galaretki – tak by powstała kolorowa fala. Przykryć pozostałym kremem. Przyłożyć drugim plackiem. Ciasto przenieść w chłodne miejsce, obciążyć, by krem się wyrównał. Zagotować 1/4 litra mleka z 3 łyżkami cukru, dodać margarynę – zagotować. Następnie dodać rozpuszczony proszek w 1/4 litra pozostałego mleka – ugotować budyń. Lekko przestudzony wylać na wierzch przestudzonego ciasta, wyrównać. Udekorować wiórkami kokosowymi i posypką czekoladową. Ciasto spożywać przestudzone na następny dzień.
  3. Ciasto jest kosztowne, ale jego smak wspaniały i szybko znika z talerza.

xxxx – Dodatkowe informacje

Można wykonać dowolną dekorację wierzchu kolorowego ciasta biszkoptowego z kremem i kolorowymi galaretkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode