CIASTO BISZKOPTOWE ,,SKRYTA PERSYMONA”
Składniki:
- Biszkopt:
– jajka (6 szt.)
– cukier (1 szkl.)
– mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
– mąka ziemniaczana (1 łyżka)
– kakao gorzkie (3 łyżki) - Krem:
– śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
– serek mascarpone (500 g.)
– cukier puder (4 łyżki)
– żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) - Poncz:
– woda (8 łyżek)
– cukier (2 łyżki)
– sok z cytryny (3 łyżki) - Dodatkowo:
– dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
– gorzka czekolada starta (do posypania)
– persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe)
– galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.) - foremka o wymiarach 24cm x 36 cm o wysokości 6cm.
– szklanka = 250 ml.
Ciasto biszkoptowe „Skryta persymona” – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy 10 min. mikserem na średnich obrotach. Dodajemy szczyptę soli, stopniowo szklankę cukru, 6 żółtek i miksujemy jeszcze chwilkę aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser. Teraz dalej mieszamy łyżką lub szpatułką dodając stopniowo 3/4 szkl. mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao i 1 łyżkę oleju. (Wszystkie sypkie składniki muszą być przesiane przez sito). Delikatnie mieszamy składniki. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka o wymiarach 24 x 36 cm. o wysokości 6 cm. Masę wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180°C około 30 min. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier, 3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
3. Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
4. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat biszkoptowy przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy go 6 łyżkami dżemu brzoskwiniowego. Na dżem kładziemy 3 persymony wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry (pamiętajmy, że persymony mają być dojrzałe). Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.
5. W 1/4 gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej misy miksera wlewamy 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 35% i ubijamy na sztywno. Gdy śmietana się ubije, dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone oraz ostudzoną żelatynę. Zanim ją wlejemy do masy, musimy ją najpierw zahartować. Żelatynę hartujemy dodając do niej troszkę masy. Miksujemy jeszcze chwilkę aż żelatyna połączy się z kremem.
6. Wyciągamy blachę z lodówki. Na stężałą już galaretkę wykładamy 3/4 masy i wyrównujemy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu, a na niego resztę masy kremowej. Masę wyrównujemy i posypujemy ją tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h-24 h.
*Przepis na ciasto biszkoptowe „Skryta persymona” z wykorzystaniem persymon, przepis na ciasto z persymonami, ciasto z galaretką i mascarpone*
xxxx – dodatkowe informacje
Pamiętajmy że owoce persymony (inaczej kaki) muszą być dojrzałe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto biedronka
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z jabłkami