Ciasto bez pieczenia czerwony kapturek

Ciasto bez pieczenia czerwony kapturek

Wyobrażasz sobie uroczy piknik na świeżym powietrzu, ale brakuje ci pomysłu na idealny deser? Odpowiedzią jest Ciasto bez pieczenia „Czerwony Kapturek”. Ten bezbłędny deser nie tylko zadowoli łakomczucha w każdym z nas, ale jest przy tym niesamowicie prosty do wykonania. Jego głównym atutem jest cudowna, aksamitna konsystencja i ciężko zdjąć rękę od kawałka. Masa budyniowa, aż pęka w szwach od galaretki jagodowej o intensywnym, czerwonym kolorze, którą zwieńcza puszysta pierzynka z bitej śmietany. Przepis na Ciasto bez pieczenia „Czerwony Kapturek” to prawdziwe must-have dla wszystkich miłośników słodkości.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x28cm:
  • 1 duży słoik Nutelli (500g)
  • 1 opakowanie sucharków
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 opakowania serka waniliowego homogenizowanego (każde po 140g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 1 słoik wiśni odsączonych z soku

Ciasto bez pieczenia czerwony kapturek – jak zrobić?

  1. Sucharki zmielić i wymieszać z nutellą. Wyłożyć nimi dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć, aby stworzyć spód ciasta. Schłodzić w lodówce kilka minut.
  2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 10 min. do napęcznienia. Galaretki rozpuścić we wrzątku i zostawić do momentu, aż zaczną tężeć.
  3. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serki homogenizowane i połączyć całość na jednolitą masę.
  4. Żelatynę zahartować masą śmietanową dodając do nie kilka łyżek i mieszając. Następnie mieszankę wlać wolnym strumieniem do całości masy śmietanowo-serkowej i wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć je na spód czekoladowy ciasta i schłodzić w lodówce. Masa powinna stężeć.
  5. Na stężałą masę wyłożyć odsączone wiśnie. Zalać je tężejącą galaretką. Całość włożyć do lodówki, masa musi zastygnąć.

Ciasto bez pieczenia czerwony kapturek – dodatkowe informacje

Należy poczekać, aż galaretka będzie tężała. Jeśli za szybko wykryjemy ją na wierzch ciasta spłynie na samo dno


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bawole oko
Następny przepis: Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode