Ciasto bawole oko

Ciasto bawole oko

Bawole oko to niezwykle smaczne ciasto, które z pewnością podbije serca miłośników słodkości. Ten tradycyjny polski deser dedykowany jest dla osób, które cenią sobie połączenie biszkoptu z delikatnym budyniem oraz aromatyczną galaretką. Ciasto przyciąga swoim wyglądem nawiązującym do tytułowego bawolego oka, co dodaje mu oryginalnego charakteru. Zarówno dzieci, jak i dorosłych zachwyci jego unikalny smak i konsystencja. Ciasto bawole oko jest również idealnym rozwiązaniem na różnego rodzaju imprezy i spotkania, gdzie z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości. Przygotowanie go to czysta przyjemność, która wynagradza się pięknym efektem wizualnym i niezapomnianym smakiem.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    • 0,5 kg mąki
    • masło lub margaryna (25 dag)
    • szklanka cukru pudru
    • 1-2 łyżki śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 żółtek
    • 2 łyżki kakao
    • szklanka mielonych orzechów
    • 1 łyżeczka śmietany
  • BISZKOPT:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku i octu
  • KREM:
    • 1,5 szklanki mleka
    • 6 łyżek cukru
    • 1 budyń śmietankowy
    • kostka masła (temperatura pokojowa)
  • ORAZ:
    • słoiczek powidła lub marmolady
    • 2 paski białej czekolady
    • 0,5 łyżeczki oleju
  • Przepis na blachę o wym: 25/40 cm

Ciasto bawole oko – jak zrobić?

  1. GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM:

    Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy.

    CIASTO KRUCHE:

    Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 nierówne części.

    Pierwszą część (większą) wałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy powidłem.

    Do drugiej dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem.

    Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie).

    Układamy na powidło w równych odstępach.

    Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok. 20-25 minut.

    BISZKOPT:

    Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Następnie żółtka mieszamy z proszkiem i octem i partiami wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy i dzieląc na 3 razy dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut.

    KREM:

    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania.

    SKŁADANIE CIASTA:

    Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem.

    Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy dowolną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

    Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego 🙂

Ciasto bawole oko – dodatkowe informacje

Ciasto bawole oko możemy polać dowolną polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni
Następny przepis: Ciasto bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode