Ciasto bawole oko
Bawole oko to niezwykle smaczne ciasto, które z pewnością podbije serca miłośników słodkości. Ten tradycyjny polski deser dedykowany jest dla osób, które cenią sobie połączenie biszkoptu z delikatnym budyniem oraz aromatyczną galaretką. Ciasto przyciąga swoim wyglądem nawiązującym do tytułowego bawolego oka, co dodaje mu oryginalnego charakteru. Zarówno dzieci, jak i dorosłych zachwyci jego unikalny smak i konsystencja. Ciasto bawole oko jest również idealnym rozwiązaniem na różnego rodzaju imprezy i spotkania, gdzie z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości. Przygotowanie go to czysta przyjemność, która wynagradza się pięknym efektem wizualnym i niezapomnianym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO KRUCHE:
- 0,5 kg mąki
- masło lub margaryna (25 dag)
- szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 2 łyżki kakao
- szklanka mielonych orzechów
- 1 łyżeczka śmietany
- BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku i octu
- KREM:
- 1,5 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 budyń śmietankowy
- kostka masła (temperatura pokojowa)
- ORAZ:
- słoiczek powidła lub marmolady
- 2 paski białej czekolady
- 0,5 łyżeczki oleju
- Przepis na blachę o wym: 25/40 cm
Ciasto bawole oko – jak zrobić?
-
GOTUJEMY BUDYŃ NA KREM:
Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy.
CIASTO KRUCHE:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 nierówne części.
Pierwszą część (większą) wałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy powidłem.
Do drugiej dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem.
Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie).
Układamy na powidło w równych odstępach.
Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok. 20-25 minut.
BISZKOPT:
Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Następnie żółtka mieszamy z proszkiem i octem i partiami wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy i dzieląc na 3 razy dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut.
KREM:
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania.
SKŁADANIE CIASTA:
Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem.
Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy dowolną polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego 🙂
Ciasto bawole oko – dodatkowe informacje
Ciasto bawole oko możemy polać dowolną polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni
Następny przepis: Ciasto bez jajek