Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni
Składniki:
- Banan dojrzały – 3 sztuki do ciasta i 1 sztuka do dekoracji
- Jajko – 3 sztuki
- Mąka pszenna – 100g
- Mąka orkiszowa – 100g
- Olej – 1/3 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżka płaska
- Pasta daktylowa – 150g
- Jogurt naturalny – 100ml
- Pestki dyni – 1/3 szklanki
- Olej do natłuszczenia formy
Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni – jak zrobić?
-
Ciasto piekłam w keksówce 12×32 cm, ale w mniejszej też wyjdzie.
3 banany ugniatamy widelcem. Pastę daktylową rwiemy na kawałki. Mieszamy z jajkami, olejem, jogurtem. Na końcu dodajemy mąki z proszkiem. Trochę pestek zostawiamy na dekorację, resztę kroimy na mniejsze kawałki (ja roztarłam w moździerzu). Rozdrobnione pestki wrzucamy do ciasta.
Do natłuszczonej formy wylewamy ciasto. Na górze układamy przeciętego banana i rozsypujemy pestki dyni.
-
Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po wyciągnięciu z pieca zostawiamy na 10 minut, potem wyjmujemy na kratkę do suszenia.
Ciasto jemy po ostudzeniu, najlepsze jest następnego dnia.
Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni – dodatkowe informacje
Jeśli nie macie pasty daktylowej, możecie zrobić ją sami. Daktyle zalewamy wrzątkiem (tylko tyle aby były przykryte). Gdy zmiękną odcedzamy i miksujemy na gładką pastę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto bananowe z kawałkami czekolady ( ekspresowe )
Następny przepis: Ciasto Basia