CIASTO BANANOWE Z TOFFI

CIASTO BANANOWE Z TOFFI

Zapraszamy do przygotowania pysznego ciasta bananowego z toffi. Ten słodki deser łączy w sobie kremowy smak dojrzałych bananów z karmelowym posmakiem toffi. Jest to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli ciast o intensywnych, wyrazistych smakach. Do jego przygotowania potrzebne będą tradycyjne składniki, które zazwyczaj każdy ma w swojej spiżarni. Wyróżnia się nietypowym dodatkiem, a właśnie toffi, które nadaje ciastu bananowemu zupełnie nowego, niepowtarzalnego charakteru. Pomoże nawiązać kontakt z uczuciem dzieciństwa gdy zjemy pierwszy kęs ciasta. Pachnące domowym ciepłem, ciasto bananowe z toffi, idealnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję.

Składniki:

  • Ciastka Lu Digestive (300 g)
  • 4 ciastka
  • Masło 82% tłuszczu (150 g)
  • Mleko skondensowane słodzone w puszce Gostyń (gotowa masa)
  • Banan 3 szt.
  • Śmietana kremówka łaciata czerwona w kartonie 30% (500 ml)
  • 2 szt. śmietan-fixu Dr.Oetker
  • czekolada do starcia

Ciasto bananowe z toffi – jak zrobić?

  1. Ciasteczka typu Digestive miażdzymy i łączymy z masłem.
  2. Tortownice 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciastka na spód i formujemy brzeg blaszki na około 1 cm.
  3. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  4. Mleko skondensowane słodzone (gotowa masa) wykładamy na schłodzone ciastka.
  5. Na górę kruszymy bardzo drobno 4 ciastka.
  6. Banany obieramy i kroimy w plasterki, układamy je na toffi.
  7. Śmietanę ubijamy około 2 minuty, a następnie dodajemy 2 śmietan fixy i jeszcze chwilę ubijamy na sztywno, wykładamy na banany.
  8. Całość posypujemy startą czekoladą mleczną lub gorzką.
  9. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sposób przygotowania: Ciasto bananowe z toffi zostało opisane powyżej. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Śmietany nie trzeba słodzić ponieważ ciasto bananowe z toffi jest wystarczająco słodkie. Mleko można kupić w postaci gotowej masy w puszce firmy Gostyń lub kupić słodzone mleko firmy Gostyń i ugotować je sobie samemu około 3 godzin (gotować całą puszkę zamkniętą).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bananowe z kawałkami czekolady ( ekspresowe )
Następny przepis: Ciasto Basia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode