Ciasto bananowe z kawałkami czekolady ( ekspresowe )
Ekspresowe ciasto bananowe z kawałkami czekolady to idealny przepis dla każdego, kto kocha słodko i szybko. Ta wersja tradycyjnej babki bananowej jest odpowiednia nawet dla początkujących piekarzy, a przy tym niesamowicie smaczna. Delikatne, wilgotne ciasto z intensywnym bananowym smakiem, przełamane jest tu czekoladowymi kawałkami, które dodają niepowtarzalnego, słodkiego akcentu. To fantastyczna propozycja na różne okazje – od codziennych deserów, przez rodzinne spotkania, aż po nietuzinkowe przekąski na większe imprezy. Doskonale sprawdzi się równie dobrze na ciepło jak i na zimno, przekonując swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem nawet najbardziej wymagających łasuchów.
admin
Składniki:
- 4 banany
- cukier waniliowy
- 100 g miękkiego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 100 g mlecznej czekolady (jedna tabliczka)
- szklanka pojemność 250 ml
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady (ekspresowe) – jak zrobić?
- Ciasto bananowe jest bardzo proste w przygotowaniu i nie potrzebujemy miksera do jego wykonania. Banany obieramy i wrzucamy do miski. Rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy wszystkie składniki czyli cukier waniliowy, miękkie masło, proszek do pieczenia, zwykły cukier, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz jajko. Całość mieszamy łyżką rózgową lub widelcem tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę. Delikatnie mieszamy.
- Blaszkę 24×12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blaszki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto bananowe posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto bananowe z kawałkami czekolady (ekspresowe) – dodatkowe informacje
Oczywiście możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto bananowe z karmelem (bez pieczenia)
Następny przepis: CIASTO BANANOWE Z TOFFI