ciasto Bananowa randka (bez pieczenia)
Składniki:
- 15 – 20 sztuk herbatników typu petitki
- masa bananowa I:
- 500 gramów gęstego jogurtu bananowego
- 2 średnie banany
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml gorącej wody
- galaretka zielona:
- 2 galaretki agrestowe
- masa bananowa II:
- 500 gramów gęstego jogurtu bananowego
- 2 średnie banany
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml gorącej wody
- wierzch:
- 600 – 700 gramów zielonych winogron
- 2 galaretki agrestowe
Ciasto „bananowa randka” (bez pieczenia) – jak zrobić?
-
Jogurty wyjmujemy z lodówki około 1 godziny przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były bardzo zimne.
Spód blaszki 25×25 cm lub 25×30 cm wykładamy herbatnikami.
Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy.
Masa wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Od razu zabieramy się za galaretkę. Obie agrestowe rozprowadzamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.
Potem przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo – bananową, tak jak w przypadku pierwszej.
Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej winogrona (oczywiście wcześniej porządnie umyte i osuszone).
Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na winogrona.
Ciasto schładzamy w lodówce optymalnie przez kilkanaście godzin.
Porady – Dodatkowe informacje
Zalewanie winogron możemy przeprowadzić również w inny sposób (ja tak właśnie zrobiłam), najpierw zalałam owoce odrobiną całkiem płynnej galaretki, aby winogrona się „przykleiły”, a potem dodałam tężejącą resztę, ale (!) w przypadku tej metody musimy mieć pewność, że foremka jest szczelna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto bajaderka
Następny przepis: Ciasto bananowe - sposób na dojrzałe banany