ciasto Bananowa randka (bez pieczenia)

ciasto Bananowa randka (bez pieczenia)

Przygotuj się do zanurzenia w świecie tropikalnych smaków z ciastem Bananową randką – deserem, który swoim wyjątkowym smakiem zachwyci każdego. Jego atutem jest fakt, że nie wymaga pieczenia, co jest idealne dla osób szukających oszczędności czasu. Główne składniki to banany i ciastka, które tworzą wyśmienitą podstawę, a śmietana i cukier waniliowy nadają mu słodko-śmietankowy twist. Deser jest łatwy do przygotowania i doskonale łączy się z popołudniową kawą. Zachwycą się nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotuj się na ciasto bananową randkę i ciesz się tym wyjątkowym smakiem.

Składniki:

  • 15 – 20 sztuk herbatników typu petitki
  • masa bananowa I:
  • 500 gramów gęstego jogurtu bananowego
  • 2 średnie banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml gorącej wody
  • galaretka zielona:
  • 2 galaretki agrestowe
  • masa bananowa II:
  • 500 gramów gęstego jogurtu bananowego
  • 2 średnie banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml gorącej wody
  • wierzch:
  • 600 – 700 gramów zielonych winogron
  • 2 galaretki agrestowe

Ciasto „bananowa randka” (bez pieczenia) – jak zrobić?

  1. Jogurty wyjmujemy z lodówki około 1 godziny przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były bardzo zimne.
    Spód blaszki 25×25 cm lub 25×30 cm wykładamy herbatnikami.
    Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy.
    Masa wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
    Od razu zabieramy się za galaretkę. Obie agrestowe rozprowadzamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.
    Potem przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo – bananową, tak jak w przypadku pierwszej.
    Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej winogrona (oczywiście wcześniej porządnie umyte i osuszone).
    Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na winogrona.
    Ciasto schładzamy w lodówce optymalnie przez kilkanaście godzin.

Porady – Dodatkowe informacje

Zalewanie winogron możemy przeprowadzić również w inny sposób (ja tak właśnie zrobiłam), najpierw zalałam owoce odrobiną całkiem płynnej galaretki, aby winogrona się „przykleiły”, a potem dodałam tężejącą resztę, ale (!) w przypadku tej metody musimy mieć pewność, że foremka jest szczelna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bajaderka
Następny przepis: Ciasto bananowe - sposób na dojrzałe banany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode