Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji

Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji

Oto przepis na niezwykle smaczne Ciasto Bajka, które pochodzi od znanej wszystkim miłośnikom domowych wypieków Siostry Anastazji. To ciasto to nie tylko piękny widok na talerzu, ale przede wszystkim wyjątkowo słodki i aromatyczny smak, który wprost rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się na uroczyste okazje i spotkania z bliskimi, zaskakując ich swą wykwintną kompozycją składników. Sprawdź ten przepis i odkryj niepowtarzalny gust jednego z największych mistrzyń w pieczeniu ciast – siostry Anastazji. Poznaj ciasto, które umili każdą chwilę i wprowadzi magiczną atmosferę, niczym bajka. To prawdziwa gratka dla każdego łasucha.

Składniki:

  • Składniki na jasny biszkopt:
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki mąki tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka ciepłej wody
    • 1/2 szklanki cukru
  • Składniki na ciemny biszkopt:
    • 5 jajek
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 3 łyżki kakao
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę śmietanową:
    • 1 l śmietany kremówki 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 2 szklanki przegotowanej wody
    • około 40 dag galaretki w cukrze
    • 2 tabliczki czekolady
    • 1 łyżka śmietanki
  • Blaszka 24 cm / 36 cm

Ciasto bajka w/g siostry anastazji – jak zrobić?

  1. Wykonanie biszkoptu jasnego:
    Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wodę. Delikatnie wymieszać.
    Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
    Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
  2. Wykonanie biszkoptu ciemnego:
    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao.
    Delikatnie wymieszać.
    Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia Przelać ciasto.
    Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
  3. Wykonanie masy śmietanowej:
    Galaretki i żelatynę rozpuścić razem w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
    2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać.
    Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki.
    Ciasto ciemne przeciąć na pół.
    Każdy blat biszkoptu można nasączyć wodą z sokiem z limonki i cukru.
  5. Warstwy ciasta:
    1. Biszkopt ciemny
  6. 2. Połowa masy śmietanowej
  7. 3. Biszkopt jasny
  8. 4. Reszta masy śmietanowej
  9. 5. Biszkopt ciemny
  10. 10. Polewa
  11. 10. Płatki migdałowe

Słowa kluczowe: ciasto siostry anastazji bajka, anastazja bajka

Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji – dodatkowe informacje

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI - to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp
Następny przepis: Bajkowy Tort Ariel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode