Ciasto 3 cytryny

Ciasto 3 cytryny

Podróżuj w świecie smaków z naszym przepisem na Ciasto 3 Cytryny. To wyjątkowe ciasto to idealne połączenie klasycznej słodyczy z orzeźwiającą kwaskowatością. Składnik, który wyróżnia ten deser, to oczywiście trzy cytryny, które dodają auerowe nuty kwasu cytrynowego. Przepis ten jest prosty do wykonania, a efekt końcowy zasługuje na najwyższe oceny. To wspaniała propozycja na spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół. Jedno kęsienie tego ciasta przekonuje nas, że prostota może zachwycać. Ciasto 3 cytryny to połączenie delikatnego biszkoptu, soczystego nadzienia z cytryny i słodkiej polewy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 kostki masła
  • 1 szkl cukru zwykłego
  • 5 jajek
  • 6 łyżek mleka
  • skórka otarta z 2 sparzonych, dużych cytryn
  • Masa:
  • 1 szkl wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Lukier:
  • sok z 1 małej cytryny
  • ok. 1 szkl cukru pudru

Ciasto „3 cytryny” – jak zrobić?

  1. Ciasto: miękkie masło ucieramy do białości, porcjami dodajemy cukier i ucieramy z masłem na puch. Następnie kolejno dodajemy jajka, porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec skórkę z cytryny. Miksujemy całość do połączenia.

  2. Papierem do pieczenia wykładamy formę o wym. 30x20cm, wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 30 – 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia; gdy będzie już chłodne, kroimy je na 2 blaty.

  3. Masa: w 1/2 szkl mleka dokładnie rozprowadzamy budyń i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wodę zagotowujemy z cukrami i margaryną. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy sok z cytryny, następnie mieszankę budyniową i gotujemy całość jeszcze przez chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy masę, by trochę przestygła, następnie przekładamy nią ciasto.

  4. Przygotowujemy lukier z soku z 1 cytryny, dodając w miarę ucierania tyle cukru pudru, by lukier był dość gęsty. Zdobimy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Ciasto 3 cytryny – dodatkowe informacje

Jeśli masa wyjdzie za rzadka, w małej ilości mleka rozprowadzamy dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do masy i zagotowujemy całość, ciągle mieszając. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolewamy mleko i mieszamy, aż konsystencja będzie nam odpowiadać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto 3 bit bez pieczenia - bez budyniu
Następny przepis: Ciasto a'la snikers

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode