Ciasto 3 cytryny
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 kostki masła
- 1 szkl cukru zwykłego
- 5 jajek
- 6 łyżek mleka
- skórka otarta z 2 sparzonych, dużych cytryn
- Masa:
- 1 szkl wody
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl cukru zwykłego
- 1 cukier waniliowy
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 1/2 szkl mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Lukier:
- sok z 1 małej cytryny
- ok. 1 szkl cukru pudru
Ciasto „3 cytryny” – jak zrobić?
-
Ciasto: miękkie masło ucieramy do białości, porcjami dodajemy cukier i ucieramy z masłem na puch. Następnie kolejno dodajemy jajka, porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec skórkę z cytryny. Miksujemy całość do połączenia.
-
Papierem do pieczenia wykładamy formę o wym. 30x20cm, wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 30 – 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia; gdy będzie już chłodne, kroimy je na 2 blaty.
-
Masa: w 1/2 szkl mleka dokładnie rozprowadzamy budyń i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wodę zagotowujemy z cukrami i margaryną. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy sok z cytryny, następnie mieszankę budyniową i gotujemy całość jeszcze przez chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy masę, by trochę przestygła, następnie przekładamy nią ciasto.
-
Przygotowujemy lukier z soku z 1 cytryny, dodając w miarę ucierania tyle cukru pudru, by lukier był dość gęsty. Zdobimy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Ciasto 3 cytryny – dodatkowe informacje
Jeśli masa wyjdzie za rzadka, w małej ilości mleka rozprowadzamy dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do masy i zagotowujemy całość, ciągle mieszając. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolewamy mleko i mieszamy, aż konsystencja będzie nam odpowiadać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto 3 bit bez pieczenia - bez budyniu
Następny przepis: Ciasto a'la snikers