Ciastko Tropezienne
Przygotuj się na kulinarną podróż do słonecznego Saint-Tropez dzięki ciastku Tropezienne, również znanemu jako tarte tropezienne. To kremowe, słodkie ciasto jest prawdziwą atrakcją dla podniebienia i jest cenione jako jedno z najważniejszych deserów symbolizujących kuchnię francuską. Zaprojektowane przez paryskiego kucharza Alexandra Micka w 1955 roku, ciastko zyskało sławę dzięki oddaniu skomplikowanych smaków i tekstur w prostym wyglądem. Połączenie puszystego biszkoptu z delikatnym kremem waniliowym to propozycja na deser, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Właśnie tę harmonię smaków przeniesiemy dzisiaj do naszej kuchni.
admin
Składniki:
- Składniki na 6 porcji ciasta drożdżowego:
- ok 400g mąki
- 60g masła
- 3 szt jajek
- 50g cukru pudru
- garść płatków migdałowych
- pół szklanki letniej wody (ok.120ml)
- 8g drożdży świeżych
- sól
- Przepis na krem (crème patissière):
- 125ml mleka 3,2%
- 125% śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 duże żółtka
- 50g cukru
- 15g mąki pszennej
Ciastko tropezienne – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:- Rozpuść drożdże w połowie szklanki letniej wody i wymieszaj ze 100g mąki. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 1,5h.
- Na stolnicę wysyp 200g mąki, dodaj 50g cukru pudru, 60g miękkiego masła, 2 jajka i szczyptę soli.
- Zagnieć z tego ciasto, powoli dodając zaczyn mąki i drożdży. Po dokładnym zagnieceniu zroluj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
- Rozwałkuj ciasto , wytnij z niego koło i ułóż na blasze do pieczenia. Można też piec w formie 24cm.
- Posmaruj ciasto żółtkiem, posyp migdałami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut bez termoobiegu.
-
2.
Kremowa masa:- Zagotuj mleko, śmietankę i wanilię.
- W misce wymieszaj cukier, 3 żółtka (białka zachowaj na później) a pod koniec ucierania dodaj mąkę.
- Masę żółtkową dodać do mleka waniliowego i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Postawić na palniku i zagotować. Odstawić na bok i przestudzić pod folią spożywczą.
- Krem ma zgęstnieć, można go wtedy użyć.
- Wyjmij upieczone ciasto z formy/blachy i poczekaj aż wystygnie. Przekrój je w poziomie na dwie części i wyłóż między nimi krem. Posyp na wierzchu cukrem pudrem i podawaj.
Tropezienne, tarte tropezienne
Ciastko Tropezienne – dodatkowe informacje
W 1955 roku, kiedy Roger Vadim kręcił w St-Tropez naprzeciwko ratusza film „I Bóg stworzył kobietę”, a złożyło się także piekarnia Alexandra Micka była właśnie w tym samym miejscu. Alexandre Micka został poproszony o przygotowywanie posiłków dla całej ekipy filmowej. Na deser zaprezentował im swoje polskie ciasto drożdżowe z przepisu babci. Brigitte Bardot zasugerowała, żeby nazwać je „Placek z Saint-Tropez” ale piekarz wybrał nazwę „Placek Tropezienne”. W ten sposób narodziło się legendarne na Lazurowym Wybrzeżu ciasto: Tarte Tropezienne. 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tropical Bay - drink warstwowy
Następny przepis: Trufle czekoladowe