Ciastko Tropezienne

Ciastko Tropezienne

Przygotuj się na kulinarną podróż do słonecznego Saint-Tropez dzięki ciastku Tropezienne, również znanemu jako tarte tropezienne. To kremowe, słodkie ciasto jest prawdziwą atrakcją dla podniebienia i jest cenione jako jedno z najważniejszych deserów symbolizujących kuchnię francuską. Zaprojektowane przez paryskiego kucharza Alexandra Micka w 1955 roku, ciastko zyskało sławę dzięki oddaniu skomplikowanych smaków i tekstur w prostym wyglądem. Połączenie puszystego biszkoptu z delikatnym kremem waniliowym to propozycja na deser, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Właśnie tę harmonię smaków przeniesiemy dzisiaj do naszej kuchni.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji ciasta drożdżowego:
  • ok 400g mąki
  • 60g masła
  • 3 szt jajek
  • 50g cukru pudru
  • garść płatków migdałowych
  • pół szklanki letniej wody (ok.120ml)
  • 8g drożdży świeżych
  • sól
  • Przepis na krem (crème patissière):
  • 125ml mleka 3,2%
  • 125% śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 duże żółtka
  • 50g cukru
  • 15g mąki pszennej

Ciastko tropezienne – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:

    1. Rozpuść drożdże w połowie szklanki letniej wody i wymieszaj ze 100g mąki. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 1,5h.
    2. Na stolnicę wysyp 200g mąki, dodaj 50g cukru pudru, 60g miękkiego masła, 2 jajka i szczyptę soli.
    3. Zagnieć z tego ciasto, powoli dodając zaczyn mąki i drożdży. Po dokładnym zagnieceniu zroluj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
    4. Rozwałkuj ciasto , wytnij z niego koło i ułóż na blasze do pieczenia. Można też piec w formie 24cm.
    5. Posmaruj ciasto żółtkiem, posyp migdałami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut bez termoobiegu.
  2. 2.
    Kremowa masa:

    1. Zagotuj mleko, śmietankę i wanilię.
    2. W misce wymieszaj cukier, 3 żółtka (białka zachowaj na później) a pod koniec ucierania dodaj mąkę.
    3. Masę żółtkową dodać do mleka waniliowego i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Postawić na palniku i zagotować. Odstawić na bok i przestudzić pod folią spożywczą.
    4. Krem ma zgęstnieć, można go wtedy użyć.
    5. Wyjmij upieczone ciasto z formy/blachy i poczekaj aż wystygnie. Przekrój je w poziomie na dwie części i wyłóż między nimi krem. Posyp na wierzchu cukrem pudrem i podawaj.

Tropezienne, tarte tropezienne

Ciastko Tropezienne – dodatkowe informacje

W 1955 roku, kiedy Roger Vadim kręcił w St-Tropez naprzeciwko ratusza film „I Bóg stworzył kobietę”, a złożyło się także piekarnia Alexandra Micka była właśnie w tym samym miejscu. Alexandre Micka został poproszony o przygotowywanie posiłków dla całej ekipy filmowej. Na deser zaprezentował im swoje polskie ciasto drożdżowe z przepisu babci. Brigitte Bardot zasugerowała, żeby nazwać je „Placek z Saint-Tropez” ale piekarz wybrał nazwę „Placek Tropezienne”. W ten sposób narodziło się legendarne na Lazurowym Wybrzeżu ciasto: Tarte Tropezienne. 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tropical Bay - drink warstwowy
Następny przepis: Trufle czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode