Ciastko Petitka
Pozwól sobie na troszkę cukrowego pieszczotliwego popołudnia z naszym przepisem na ciastko Petitka. Jest to deser, który składa się z kruchego ciasta i pysznych petitkek. Te malutkie kawałki wypieków, o delikatnym cukrowym smaku, dodają ciastu niepowtarzalnej chrupkości. Eksperymentując z tym przepisem, odkryjesz, że ciasto z petitkami to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością. Świetnie komponuje się z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy, stając się ulubionym dodatkiem do popołudniowego odpoczynku. Pettyki, z ich nostalgicznie słodką nutą, sprawią, że to ciasto stanie się prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia.
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża paczka petitków
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń czekoladowy
- 1 budyń waniliowy
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła miękkie
- Ponadto na krem śmietanowy 500 ml kremówki
- 2 pacz śmietan fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- Puszka masy kajmakowa
Ciastko petitka – jak zrobić?
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, nadal ubijamy.
- Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową, mieszając drewnianą łyżką.
- Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Forma 26/30. Po upieczeniu biszkopt studzimy, a następnie kroimy na 2 blaty.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
- Krem śmietankowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy cieniutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
- Masa budyniowa: z 1,5 szkl mleka odlewamy 1/2 szkl, gdzie rozmieszamy budyń waniliowy. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cały czas mieszając. Wystudzamy i wykonujemy ten sam proces z budyniem czekoladowym. Masło dzielimy na pół – jedną część miksujemy z budyniem waniliowym, a drugą z budyniem czekoladowym.
- Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do formy. Smarujemy masą kajmakową, na którą nakładamy petitki, również smarowane masą kajmakową. Na kolejną warstwę petitków nakładamy masę budyniową waniliową, następnie petitki i na nie cienką warstwę masy kajmakowej. Na koniec dodajemy masę krem śmietankowy. Polewamy czekoladową polewą i posypujemy kokosem.
Słowa kluczowe: ciasto z petitkami, petitek, petitka
Ciastko Petitka – Dodatkowe informacje
Biszkopt można zrobić z mniejszej porcji, ja zrobiłam z takiej jak podałam bo ta 2 część jest mi potrzebna do czegoś innego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami
Następny przepis: Ciasto 3 bit bez pieczenia - bez budyniu