Ciastko Petitka

Ciastko Petitka

Pozwól sobie na troszkę cukrowego pieszczotliwego popołudnia z naszym przepisem na ciastko Petitka. Jest to deser, który składa się z kruchego ciasta i pysznych petitkek. Te malutkie kawałki wypieków, o delikatnym cukrowym smaku, dodają ciastu niepowtarzalnej chrupkości. Eksperymentując z tym przepisem, odkryjesz, że ciasto z petitkami to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością. Świetnie komponuje się z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy, stając się ulubionym dodatkiem do popołudniowego odpoczynku. Pettyki, z ich nostalgicznie słodką nutą, sprawią, że to ciasto stanie się prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża paczka petitków
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła miękkie
  • Ponadto na krem śmietanowy 500 ml kremówki
  • 2 pacz śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • Puszka masy kajmakowa

Ciastko petitka – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, nadal ubijamy.
  2. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową, mieszając drewnianą łyżką.
  3. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Forma 26/30. Po upieczeniu biszkopt studzimy, a następnie kroimy na 2 blaty.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  5. Krem śmietankowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy cieniutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki.
  6. Masa budyniowa: z 1,5 szkl mleka odlewamy 1/2 szkl, gdzie rozmieszamy budyń waniliowy. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cały czas mieszając. Wystudzamy i wykonujemy ten sam proces z budyniem czekoladowym. Masło dzielimy na pół – jedną część miksujemy z budyniem waniliowym, a drugą z budyniem czekoladowym.
  7. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do formy. Smarujemy masą kajmakową, na którą nakładamy petitki, również smarowane masą kajmakową. Na kolejną warstwę petitków nakładamy masę budyniową waniliową, następnie petitki i na nie cienką warstwę masy kajmakowej. Na koniec dodajemy masę krem śmietankowy. Polewamy czekoladową polewą i posypujemy kokosem.

Słowa kluczowe: ciasto z petitkami, petitek, petitka

Ciastko Petitka – Dodatkowe informacje

Biszkopt można zrobić z mniejszej porcji, ja zrobiłam z takiej jak podałam bo ta 2 część jest mi potrzebna do czegoś innego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami
Następny przepis: Ciasto 3 bit bez pieczenia - bez budyniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode