Ciastka Półfrancuskie z Jabłkami
Zapraszam do odkrycia wyjątkowego przepisu na ciastka półfrancuskie z jabłkami. To doskonała propozycja dla wszystkich smakoszy słodkości, ale i tych, którzy cenią sobie delikatne, subtelnego smaku przekąski. Ciastka półfrancuskie z jabłkami to połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, soczystych, aromatycznych jabłek zawiniętych w cienką, złocistą skorupkę. Cukier puder posypany na wierzchu dodaje im słodkości, która idealnie komponuje się z lekko kwaskowatym smakiem owoców. Te ciasteczka to prawdziwa uczta dla podniebienia i idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Spróbuj, a na pewno Ci zasmakują!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gramów mąki
- 250 gramów margaryny
- 250 gramów twarogu (ja dałam 200 gramów)
- 1 sztuka jaja
- 2 duże jabłka
- cukier puder
- cukier waniliowy
- masło do wysmarowania blachy
Ciastka półfrancuskie z jabłkami – jak zrobić?
- Przesiej mąkę, dodaj zmielony ser (można go zgnieść widelcem) i posiekaj z masłem. Następnie dodaj jajo i zarób ciasto, jak na pierogi. Odstaw na minimum 30 minut w chłodne miejsce.
- Umyj jabłka, obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj krążki za pomocą szklanki, tak jak na pierogi.
-
Na każdy krążek połóż kawałek jabłka, złoż
Ciastka Półfrancuskie z Jabłkami – dodatkowe informacje
Aby ciasteczka półfrancuskie z jabłkami nam się nie otwierały podczas pieczenia, należy je mocniej docisnąć!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka owsiane z czekoladą
Następny przepis: Ciastka Samo zdrowie z lnem mielonym