Ciastka marcepanowe

Ciastka marcepanowe

Jeśli szukasz na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcesz tracić czas na skomplikowane ciasta, ciastka marcepanowe są idealne. Możesz zrobić je w domu za pomocą prostych składników, które zwykle znajdują się w każdym gospodarstwie domowym. W naszym przepisie, do ciastek użyjemy marcepanu z mleka w proszku – to daje im wyjątkowo delikatny smak i konsystencję. Ta wersja jest świetnym pomysłem na upieczenie coś innego niż typowe ciastka i zaskoczenie swoich bliskich. Marcepanki z mleka w proszku to też świetny sposób na nadanie smaku i wyjątkowość naszym ciastkom.

Składniki:

  • Ciastka:
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20dkg cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa marcepanowa:
  • 20 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1/2 paczki suchego mleka w proszku
  • 1 olejek migdałowy
  • 3 łyżki dżemu/ marmolady
  • Dekoracje do ciastek

Ciastka marcepanowe – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki ciasta kruchego mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
    Ciasto wałkujemy na wysokość 4mm i wykrawamy kółka-kieliszkiem. Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni (do lekkiego zbrązowienia). Studzimy ciastka.
  2. Krem marcepanowy:
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i olejkiem, dodajemy mleko suche i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wrzucamy do rękawa lub tuby zakończonej wkładką dekoracyjną.
  3. Ciasteczka smarujemy delikatnie dżemem bądź marmoladą. Na wierzch wyciskamy masę marcepanową. Dekorujemy posypką. Można także polać polewą czekoladową lub lukrem.

Ciastka marcepanowe – dodatkowe informacje

Jeśli nie posiadamy rękawa lub tuby, możemy formować z masy płaskie kółka i układać na ciasteczka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka kukurydziane
Następny przepis: Ciastka owsiane z czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode