Ciastka marcepanowe
Jeśli szukasz na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcesz tracić czas na skomplikowane ciasta, ciastka marcepanowe są idealne. Możesz zrobić je w domu za pomocą prostych składników, które zwykle znajdują się w każdym gospodarstwie domowym. W naszym przepisie, do ciastek użyjemy marcepanu z mleka w proszku – to daje im wyjątkowo delikatny smak i konsystencję. Ta wersja jest świetnym pomysłem na upieczenie coś innego niż typowe ciastka i zaskoczenie swoich bliskich. Marcepanki z mleka w proszku to też świetny sposób na nadanie smaku i wyjątkowość naszym ciastkom.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciastka:
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20dkg cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 0,5kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa marcepanowa:
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- 1/2 paczki suchego mleka w proszku
- 1 olejek migdałowy
- 3 łyżki dżemu/ marmolady
- Dekoracje do ciastek
Ciastka marcepanowe – jak zrobić?
-
Wszystkie składniki ciasta kruchego mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na wysokość 4mm i wykrawamy kółka-kieliszkiem. Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni (do lekkiego zbrązowienia). Studzimy ciastka. -
Krem marcepanowy:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i olejkiem, dodajemy mleko suche i wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wrzucamy do rękawa lub tuby zakończonej wkładką dekoracyjną. - Ciasteczka smarujemy delikatnie dżemem bądź marmoladą. Na wierzch wyciskamy masę marcepanową. Dekorujemy posypką. Można także polać polewą czekoladową lub lukrem.
Ciastka marcepanowe – dodatkowe informacje
Jeśli nie posiadamy rękawa lub tuby, możemy formować z masy płaskie kółka i układać na ciasteczka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka kukurydziane
Następny przepis: Ciastka owsiane z czekoladą