Ciastka francuskie z marmoladą
Zanurz się w kulinarnym świecie Francji, próbując naszego wykwintnego przepisu na ciastka francuskie z marmoladą. Ta delikatna i chrupiąca uczta z pewnością zadowoli twoje podniebienie. Mimo swojego wykwintnego smaku, są zaskakująco proste w przygotowaniu. Ciasto francuskie z marmoladą to nie tylko smaczny deser, ale także elegancki dodatek do każdej herbaty czy kawy. Ten przepis to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu i dodanie do niego odrobiny francuskiego szyku. Upieczenie tych ciasteczek to także świetny sposób na wykorzystanie domowej marmolady.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gęstej śmietany np 18%
- 1 margaryna (250g)
- ulubiona marmolada – ja użyłam wieloowocowej
- cukier puder do posypania
Ciastka francuskie z marmoladą – jak zrobić?
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą osobno. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty np 5cm. Na środek każdego kwadrata nakładać odrobinę marmolady, składać na pół i końcówka widelca dociskać ciasto by się skleiło a przy okazji miało wzorki.
- Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną więc mogą być blisko siebie układane by więcej weszło. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 10 min. Upieczone i wystudzone posypać cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z marmoladą – dodatkowe informacje
Ciasteczka mogą długo leżeć, śmiało można robić je na Święta wcześniej. Im dłużej leżą tym są smaczniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka digestive
Następny przepis: Ciastka francuskie z tostera