Ciastka francuskie z marmoladą

Ciastka francuskie z marmoladą

Zanurz się w kulinarnym świecie Francji, próbując naszego wykwintnego przepisu na ciastka francuskie z marmoladą. Ta delikatna i chrupiąca uczta z pewnością zadowoli twoje podniebienie. Mimo swojego wykwintnego smaku, są zaskakująco proste w przygotowaniu. Ciasto francuskie z marmoladą to nie tylko smaczny deser, ale także elegancki dodatek do każdej herbaty czy kawy. Ten przepis to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu i dodanie do niego odrobiny francuskiego szyku. Upieczenie tych ciasteczek to także świetny sposób na wykorzystanie domowej marmolady.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gęstej śmietany np 18%
  • 1 margaryna (250g)
  • ulubiona marmolada – ja użyłam wieloowocowej
  • cukier puder do posypania

Ciastka francuskie z marmoladą – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą osobno. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty np 5cm. Na środek każdego kwadrata nakładać odrobinę marmolady, składać na pół i końcówka widelca dociskać ciasto by się skleiło a przy okazji miało wzorki.
  2. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną więc mogą być blisko siebie układane by więcej weszło. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 10 min. Upieczone i wystudzone posypać cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z marmoladą – dodatkowe informacje

Ciasteczka mogą długo leżeć, śmiało można robić je na Święta wcześniej. Im dłużej leżą tym są smaczniejsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka digestive
Następny przepis: Ciastka francuskie z tostera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode