Ciastka bakaliowe z płatkami owsianymi
Jeśli pragniesz cieszyć się zdrowym, ale zarazem pysznym deserem, ten przepis na ciastka bakaliowe z płatkami owsianymi jest dla Ciebie. Te ciasteczka są nie tylko proste do zrobienia, ale również pełne składników odżywczych. Płatki owsiane są źródłem błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości, podczas gdy bakalie dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. To idealna propozycja na zdrowe, domowe ciasteczka, które doskonale smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zgodnie z naszym przepisem, w mig przygotujesz pyszne ciastka owsiane z bakaliami, które zachwycą każdego łakomczucha.
admin
Składniki:
- Na około 30 sztuk;
- 100g masła
- 1 szklanka (250ml) mąki z pełnego przemiału (najlepsza jest orkiszowa)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 jajo
- 3 duże łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki dowolnych bakalii (ja dodaję siemię lniane, słonecznik, rodzynki, daktyle, orzechy włoskie)
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Ciastka bakaliowe z płatkami owsianymi – jak zrobić?
-
1. Masło oraz jajko wyjąć z lodówki (muszą mieć temperaturę pokojową).
Orzechy oraz daktyle lekko przesiekać. Pomarańczę wyszorować, sparzyć skórkę. - 2. Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, wszystkie bakalie oraz sodę. Dokładnie wymieszać.
- 3. Następnie włożyć masło, jajko, miód oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia składników.
- 4. Blachę wyłożyć pergaminem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze i lekko spłaszczyć. Piec w temp. 180C około 15 minut (aż się zarumienią).
Ciastka bakaliowe z płatkami owsianymi – dodatkowe informacje
Do ciastek można dodać dowolnych, ulubionych bakalii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka z rodzynkami.
Następny przepis: Ciastka bez mąki i cukru