Ciasteczka z rodzynkami.
Kruche ciasteczka z rodzynkami to smakowite, drobne wypieki idealne na popołudniową przerwę przy filiżance herbaty lub kawy. Gwarantowany smak dziecinnych lat sprawia, że nie sposób im odmówić. Rdzenie i lekko kruche, przepojone delikatnym smakiem rodzynki, są doskonałym sposobem na spełnienie chwilowej słodyczowej zachcianki. Niewielki rozmiar tych ciasteczek sprawia, że są one również doskonałym dodatkiem do dziecięcych lunchboxów lub piknikowych koszyczków. Kuszący aromat świeżo upieczonych ciasteczek zasmakuje każdemu łasuchowi. Biorąc pod uwagę wystarczające zasoby składników, możemy cieszyć się nimi w każdej chwili.
admin
Składniki:
- 20 dag mąki tortowej
- 10 dag masła lub margaryny
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 8 dag cukru
Ciasteczka z rodzynkami – jak zrobić?
- Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać masło, cukier, rodzynki, jajko i mleko. Zagnieść miękkie ciasto.
- Następnie odrywać kawałki ciasta, spłaszczać i formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka z rodzynkami – dodatkowe informacje
Nakładając na blachę ciasteczka z rodzynkami, należy zachować większe odstępy, ponieważ urosną. Z podanej porcji składników wyszło 16 ciastek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka z płatków owsianych
Następny przepis: Ciasteczka ze słonecznikiem