Ciasteczka z płatków owsianych

Ciasteczka z płatków owsianych

Zapraszamy do wypróbowania niezwykle prostego przepisu na ciasteczka z płatków owsianych. To doskonała propozycja dla osób szukających zdrowych alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Dla smaku dodać można dowolne dodatki, jak np. suszone owoce, orzechy czy czekoladę. Ciasteczka są chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku – smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i z kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Ten przepis na ciasteczka z płatków owsianych z pewnością przypadnie Wam do gustu!

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 4 łyżki zimnej wody

Ciasteczka z płatków owsianych – jak zrobić?

  1. Płatki prażymy na suchej i gorącej patelni, do lekko zrumienionych dodajemy cukier trzcinowy, miód i masło, mieszamy do połączenia się składników.
  2. Patelnię zdejmujemy z ognia, do płatków wlewamy wodę i dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowaną masę kładziemy łyżką na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Studzimy w piekarniku.
  5. Zimne ciasteczka zdejmujemy z papieru i podajemy. Smacznego życzę.

Ciasteczka z płatków owsianych – dodatkowe informacje

Z przepisu wyszło mi 2 blaszki ciasteczek. Szklanka do odmierzania płatków o pojemności 250 ml. Należy uważać, żeby nie przypalić ciastek, bo będą gorzkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka z mąki graham ze słonecznikiem
Następny przepis: Ciasteczka z płatków owsianych z bananem i bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode