Ciasteczka z mąki graham ze słonecznikiem

Ciasteczka z mąki graham ze słonecznikiem

Kochani wegetarianie i wszyscy pasjonaci zdrowego odżywiania, mamy dla was niezwykły przepis na ciasteczka z mąki graham ze słonecznikiem. Te pyszne, chrupiące i pełne wartości odżywczych ciasteczka, będą doskonałe do popołudniowej herbaty lub jako przekąska na wynos. Wykorzystanie mąki graham zamiast tradycyjnej mąki nadaje ciasteczkom unikalnej, nieco orzechowej nuty smakowej oraz dodaje wartości odżywczych, a ziarna słonecznika wprowadzają do receptury dodatkowy chrup. Bez wątpienia, to przepis, który warto znać i wykorzystać.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki graham pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 10 dag ziaren słonecznika
  • mąka graham pszenna do posypania stolnicy

Ciasteczka z mąki graham ze słonecznikiem – jak zrobić?

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka.

  2. Każde ciasteczko smarujemy z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Słonecznik dociskamy do ciastek.

  3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Ciasteczka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Po tym czasie zdejmujemy i podajemy.

  5. Smacznego.

Ciasteczka z mąki graham ze słonecznikiem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 24 ciastka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka topniejące bałwanki
Następny przepis: Ciasteczka z płatków owsianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode