Ciasteczka waniliowe

Ciasteczka waniliowe

Ciasteczka waniliowe to niewielkie wielkie szczęście każdego łasucha. Są pyszne, pachnące i idealnie chrupiące. Przepis jest niezwykle prosty, co umożliwia przygotowanie ich nawet początkującym kucharzom. Doskonałe jako przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Te ciastka, dzięki swojej delikatności, zostają w pamięci na długo. Wanilia, jako główny składnik, dodaje im niezrównanego aromatu i smaku. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie można podzielić się nimi z najbliższymi. Nie wymagają specjalnych umiejętności ani skomplikowanych składników, a ich zaletą jest to, że można je dowolnie ozdabiać.

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 15 dag masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • aromat waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasteczka waniliowe – jak zrobić?

  1. Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier puder, olej kokosowy, aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
  2. Następnie rozwałkować i wykrawać dowolne ciasteczka z foremek.
  3. Piec na złoty kolor w 180°C około 10 minut.
  4. Potem posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: ciastka waniliowe.

Ciasteczka waniliowe – dodatkowe informacje

Gdy ciasto będzie się lepić można dodać więcej maki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka topniejące bałwanki
Następny przepis: Ciasteczka z płatków owsianych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode