Ciasteczka waniliowe
Ciasteczka waniliowe to niewielkie wielkie szczęście każdego łasucha. Są pyszne, pachnące i idealnie chrupiące. Przepis jest niezwykle prosty, co umożliwia przygotowanie ich nawet początkującym kucharzom. Doskonałe jako przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Te ciastka, dzięki swojej delikatności, zostają w pamięci na długo. Wanilia, jako główny składnik, dodaje im niezrównanego aromatu i smaku. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie można podzielić się nimi z najbliższymi. Nie wymagają specjalnych umiejętności ani skomplikowanych składników, a ich zaletą jest to, że można je dowolnie ozdabiać.
admin
Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 5 żółtek
- 15 dag masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- aromat waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasteczka waniliowe – jak zrobić?
- Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier puder, olej kokosowy, aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
- Następnie rozwałkować i wykrawać dowolne ciasteczka z foremek.
- Piec na złoty kolor w 180°C około 10 minut.
- Potem posypać cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: ciastka waniliowe.
Ciasteczka waniliowe – dodatkowe informacje
Gdy ciasto będzie się lepić można dodać więcej maki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka topniejące bałwanki
Następny przepis: Ciasteczka z płatków owsianych