Ciasteczka owsiane z rodzynkami, żurawiną i sezamem.
Czas na pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami, żurawiną i sezamem – to prawdziwa uczta dla miłośników zdrowych słodkości. Te kruche, małe ciastka to prawdziwe bogactwo smaków i tekstur. Słodkość suszonych owoców doskonale komponuje się z chrupiącym sezamem, a owsiane płatki dodają ciasteczkom lekkości. Przygotowanie ich w domu to czysta przyjemność, szczególnie, że proces jest prosty, a rezultat zawsze zadowalający. Te ciasteczka to idealna przekąska na co dzień, a także świetny pomysł na prezent dla bliskich. To nie tylko smaczne, ale też zdrowe przysmaki pełne błonnika i wartości odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 małe jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka drobnych rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki sezamu
Ciasteczka owsiane z rodzynkami, żurawiną i sezamem – jak zrobić?
- W dużej misce posiekaj masło i utrzyj je z cukrem brązowym na puszystą masę, a następnie dodaj roztrzepane jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
- Dosyp płatki owsiane, rodzynki, żurawinę i sezam. Składniki ponownie wymieszaj.
- Łyżką wykładaj na blaszce porcje ciasta, formując kształt ciasteczek.
- Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut. Z blachy zdejmuj je, gdy ostygną.
Ciasteczka owsiane z rodzynkami, żurawiną i sezamem – dodatkowe informacje
Wyszło mi 17 ciasteczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane z jabłkiem i marchewką
Następny przepis: ciasteczka owsiane ze słonecznikiem