Ciasteczka od serca

Ciasteczka od serca

Przepis na Ciasteczka od serca to przbert dla wszystkich, którzy pragną sprawić radość bliskim. Kształt serduszka nadany klasycznym ciasteczkom sprawia, że stają się one nie tylko przysmakiem, ale również symbolem miłości i troski. Są idealne na Walentynki, Dzień Matki, urodziny, a w zasadzie na każdą okazję, kiedy chcemy okazać komuś miłość. Ciasteczka są kruche i maślane, więc każdy kto je spróbuje, na pewno będzie zachwycony ich smakiem. Ten przepis jest bardzo prosty, więc jeśli szukasz pomysłu na domowe i pyszne ciasteczka, te w kształcie serca są strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła (1/2 kostki)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 50 g cukru pudru+ do posypania upieczonych ciasteczek
  • 1/2 słoiczka domowego malinowego dżemu/lub tężejącej domowej galaretki malinowej z kawałkami malin

Ciasteczka od serca – jak zrobić?

  1. Mąkę siekamy z masłem odrobiną soli, jajko mieszamy z cukrem pudrem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. lub najlepiej na noc. Schłodzone ciasto przekrajamy nożem na mniejsze kawałki, w rękach rozgniatamy, aby je trochę ocieplić. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów, nie za cienkie, lekko podsypując mąką.
  2. Wykrajamy po równo większe (pełne) serduszka i część serduszek z dziurką mniejszą foremką serduszka. Układamy na blaszce (na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min. wówczas ciasto nie zleje się i nie straci kształtu serca.
  3. Pieczemy w temp. 180°C, przez ok. 7 min (lub do zezłocenia się brzegów). Wyjmujemy studzimy na kratce.
  4. Po wystudzeniu serduszka z dziurką posypujemy cukrem pudrem, a na pełne serduszka wykładamy 1/2 łyżeczki dżemu. Przykrywamy delikatnie serduszkiem z dziurką. Resztę dżemu który wyjdzie bokiem, wycieramy.

Porady – Ciasteczka od serca

Małe serduszka (uzyskane przy wykrajaniu okienek), aby nabrały ładnego błyszczącego koloru możemy pomazać roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem. Polecam każdy rodzaj ciasteczek piec razem, gdyż ciasteczka serduszka z wyciętą dziurką i te miniaturowe serduszka będą szybciej się piekły niż całe duże serca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTECZKA MLECZNE
Następny przepis: Ciasteczka orzechowe na białkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode