CIASTECZKA MLECZNE

CIASTECZKA MLECZNE

To, co wyróżnia nasze Ciasteczka Mleczne, to pełne mlecznej słodyczy, lekkie i kruche ciastka z delikatnym aromatem wanilii. Te maleńkie kawałki szczęścia sprawią, że dom będzie pachniał niczym cukiernia, a każde z nich będzie idealnym towarzyszem popołudniowej kawy lub herbaty. To pewna gratka, która zadowoli każde podniebienie. Przygotowywane z niewielu, prostych składników, które w większości zawsze są w naszej spiżarni. Mleczne ciasteczka to kwintesencja domowego wypieku – proste, szybkie i niezwykle smaczne. Idealne na niespodziewane spotkania, do słodkiego poczęstunku dla najbliższych czy po prostu na chwile relaksu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka w proszku
  • pół szklanki cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g masła w temperaturze pokojowej
  • tabliczka białej czekolady

Ciasteczka mleczne – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, miksując chwilę po każdym dodaniu. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Czekoladę posiekać i wrzucić do ciasta, wymieszać łyżką.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Z ciasta formować małe kulki, średnicy ok. 3 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Piec 10 minut. Smacznego!

CIASTECZKA MLECZNE – dodatkowe informacje

Białą czekoladę można zastąpić mleczną lub gorzką, będą równie pyszne. W wersji dla dzieci robię z cukierkami czekoladowymi m&m’s.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTECZKA MIODOWE
Następny przepis: Ciasteczka od serca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode