ciasteczka Maje

ciasteczka Maje

Czy chcesz przekazać swoim bliskim odrobinę słodkości i miłości? Przepis na ciasteczka Maje, inspirowane schematami, które zagościły w programie telewizyjnym „Ostry dyżur”, może okazać się idealnym rozwiązaniem. Te małe kulinarne powodzenia, znane również jako „Jacusie”, są proste w przygotowaniu, a jednocześnie smakują niezapomnianie. Delikatne, kruche i pysznie słodkie – na pewno przepadnie za nimi każdy łasuch. Ciasteczka Maje doskonale sprawdzą się jako przekąska na różnego rodzaju spotkania, imprezy czy po prostu jako pyszny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Znajdziesz tu tylko proste, łatwo dostępne składniki, które z pewnością masz w swojej kuchni!

Składniki:

  • Z podanych składników otrzymasz dużą ilość ciasteczek 🙂
  • 35 dag miękkiego masła
  • 35 dag cukru pudru
  • 1 paczka mleka w proszku (bez granulek!) – około 400g
  • 1/4 litra spirytusu
  • wafle
  • roztopiona czekolada (1 tabliczka)

Ciasteczka „maje” – jak zrobić?

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy mleko w proszku i spirytus. Dokładnie wszystko mieszamy a wręcz zagniatamy ciasto.
  2. Z masy formujemy małe kuleczki i przyklejamy je na roztopionej czekoladzie do wyciętego w kółeczko wafla. Na koniec możemy wszystkie udekorować czekoladą. Zostawiamy do wysuszenia na ok 2-3h.

Słowa kluczowe: jacusie

ciasteczka Maje – dodatkowe informacje

Jeżeli masa będzie zbyt lepka, można dosypać trochę wiórek kokosowych.

Ciasteczka można spokojnie zamrozić jeśli dużo Wam ich zostanie 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki
Następny przepis: Ciasteczka marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode