ciasteczka korzenne z miodem

ciasteczka korzenne z miodem

Szukasz idealnej receptury na pyszne ciasteczka na święta? Oto przepis na ciasteczka korzenne z miodem, które są nie tylko przepyszne, ale i niewiarygodnie łatwe do przygotowania. Te ciastka pachną cynamonem, imbirem i goździkami – niesamowitą kombinacją zapachów, które przywołują atmosferę świąt. Miód dodaje im idealnej słodyczy i bogactwa smaku. Są to idealne ciasteczka na święta, ale pasują na każdą okazję. Przygotowanie ich jest proste, więc nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, z łatwością poradzisz sobie z tym przepisem. Spróbuj i ciesz się wspaniałym smakiem tych ciasteczek.

Składniki:

  • na około 100 sztuk:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej (bez kakao)
  • 1 jajko
  • 50 g masła

Ciasteczka korzenne z miodem – jak zrobić?

  1. Masło z miodem podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia miodu, ale nie wolno zagotować! Mąkę z sodą przesiać, dodać resztę składników i ostudzone masło z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
  2. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (jeśli będzie się kleić to trzeba chwilę odczekać aż ciasto stężeje) i foremkami wykrawać ciasteczka.
  3. Piec na papierze w 200°C około 5 minut (pilnować bo szybko się spalą!) wyciągać kiedy będą złote ale miękkie.

Ciasteczka korzenne z miodem – dodatkowe informacje

Można przełożyć dżemem i polać polewą lub nieprzełożone przechowywać w puszcze nawet 2 tygodnie. Ciasteczka po upieczeniu będą twarde ale drugiego dnia zmiękną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka komunijne - jako podziękowanie dla gości
Następny przepis: Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode