ciasteczka korzenne z miodem
Szukasz idealnej receptury na pyszne ciasteczka na święta? Oto przepis na ciasteczka korzenne z miodem, które są nie tylko przepyszne, ale i niewiarygodnie łatwe do przygotowania. Te ciastka pachną cynamonem, imbirem i goździkami – niesamowitą kombinacją zapachów, które przywołują atmosferę świąt. Miód dodaje im idealnej słodyczy i bogactwa smaku. Są to idealne ciasteczka na święta, ale pasują na każdą okazję. Przygotowanie ich jest proste, więc nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, z łatwością poradzisz sobie z tym przepisem. Spróbuj i ciesz się wspaniałym smakiem tych ciasteczek.
admin
Składniki:
- na około 100 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 opakowanie przyprawy korzennej (bez kakao)
- 1 jajko
- 50 g masła
Ciasteczka korzenne z miodem – jak zrobić?
- Masło z miodem podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia miodu, ale nie wolno zagotować! Mąkę z sodą przesiać, dodać resztę składników i ostudzone masło z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
- Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (jeśli będzie się kleić to trzeba chwilę odczekać aż ciasto stężeje) i foremkami wykrawać ciasteczka.
- Piec na papierze w 200°C około 5 minut (pilnować bo szybko się spalą!) wyciągać kiedy będą złote ale miękkie.
Ciasteczka korzenne z miodem – dodatkowe informacje
Można przełożyć dżemem i polać polewą lub nieprzełożone przechowywać w puszcze nawet 2 tygodnie. Ciasteczka po upieczeniu będą twarde ale drugiego dnia zmiękną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka komunijne - jako podziękowanie dla gości
Następny przepis: Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki