Ciasteczka komunijne – jako podziękowanie dla gości
Nasze ciasteczka komunijne to nie tylko pyszny przysmak, ale także doskonałe podziękowanie dla gości. Wykonane z miłością i starannością, stanowią pamiątkę tego wyjątkowego dnia, podkreślając jego duchową atmosferę. Wykorzystanie wysokiej jakości składników gwarantuje wyśmienity smak, a dbałość o detale sprawia, że ciasteczka są prawdziwym dziełem sztuki. Każde z nich jest niepowtarzalne, tak jak chwile związane z pierwszą komunią. Wypełnione delikatnym kremem, udekorowane według własnej inwencji, to idealny sposób na wyrażenie wdzięczności dla tych, którzy z nami ten dzień świętowali.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Polecam zwiększyć ilość.
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 200g masła (+50g czasem mąka bardziej wchłania masło więc można dodać więcej jeśli ciasto się nie zagniata)
- 3 żółtka
- cukier waniliowy lub wanilinowy
Ciasteczka komunijne – jako podziękowanie dla gości – jak zrobić?
- Mąkę, sól, cukier puder, cukier waniliowy mieszamy razem, następnie dodajemy masło, żółtka i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na macie nieprzywierającej lub podsyp mąką blat. Wykrawamy ciasteczka foremkami. Ja kupiłam silikonowe odciski, które są dostępne na internecie.
- Wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 170 – 180 stopniach. Pilnujemy, aby się nie spiekły.
- Ciasteczka koniecznie studzimy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru masła.
- Gotowe ciasteczka pakujemy w ozdobne torebeczki.
Porady – Ciasteczka komunijne – dodatkowe informacje
Plusem ciasta maślanego jako podziękowania dla gości jest to, że po upieczeniu wzorki zostają idealne, a ciasteczka nie zmieniają kształtu.
Jeśli nie masz możliwości zakupu foremek do ciasteczek komunijnych, służę pomocą, gdzie je możesz zakupić. Ewentualnie, można zrobić ciasteczka w kształcie serca i równie dobrze je zapakować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej
Następny przepis: ciasteczka korzenne z miodem