Ciasteczka grzybki z patelni
Na pewno wpadły Ci już w oko urocze ciasteczka w kształcie grzybków. Tym razem przedstawiamy Ci przepis na ciasteczka grzybki z patelni. Ciasteczka te nadadzą się idealnie na spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół. Wykonane są ze zwykłych składników, które z pewnością znajdują się w Twojej kuchni. Sekretem ich apetycznego wyglądu jest użycie specjalnych foremek „grzybki”. Ten przepis to świetna propozycja dla osób, które cenią sobie oryginalność i kreatywność w kuchni. Przygotowując ciasteczka grzybki z patelni, na pewno zaskoczysz swoich gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem tych słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 700 g mąki
- 250 g margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 1 mleczna lub gorzka czekolada
- 1 biała czekolada
- 4-5 łyżek maku
- olej do smarowania patelni
Ciasteczka grzybki z patelni – jak zrobić?
- Odpowiednią ilość mąki przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej spory dołek, do którego dodajemy jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz startą na tarce margarynę. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez godzinę.
- Zimne ciasto zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy dłońmi w rulonik i dzielimy na około 50 kawałków.
- Patelnię z otworami w kształcie grzybków nagrzewamy z obu stron. Za każdym razem przed smażeniem smarujemy otwory olejem.
- Kawałki ciasta ( 8 w przypadku mojej patelni) umieszczamy tylko w jednej części. Muszą wypełnić całe otwory inaczej grzybki będą „niezgrabne”. Dociskamy drugą część i smażymy około po 2 minuty z obu stron.
- Ciasteczka wyjmujemy szczypcami lub podważamy delikatnie nożem. Resztki ciasta, które wyciekły podczas smażenia mogą trochę przywierać.
- Kiedy grzybki już ostygną pozbawiamy je nadmiaru ciasta, skrobiąc delikatnie brzegi ostrym nożem.
- Teraz pora na dekorowanie. Proponuję zacząć od dolnej części, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepłych dłoni. Najpierw rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Jedna tabliczka spokojnie wystarczy na całą porcję. Za pomocą pędzelka malujemy „nogi” grzybków. Możemy również zanurzyć je w czekoladzie a nadmiar usunąć pędzelkiem lub małą łyżeczką. Końcówki maczamy w maku. Każdy grzybek ustawiamy „kapeluszem” do dołu. Ja układałam je na dużej pokrywie lub w rogach pojemników na jajka.
- Kiedy biała czekolada dobrze zastygnie rozpuszczamy mleczną (lub gorzką). Dla ułatwienia możemy umieścić grzybki w wąskich kieliszkach i dopiero pomalować lub trzymać w rękach delikatnie za „nogę”. Ciemną czekoladę nakładamy pędzelkiem podobnie jak białą lub maczamy „kapelusz” i zdejmujemy nadmiar. Grzybki układamy z brzegu pokrywy lub talerzyka tak, aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu.
Ciasteczka grzybki z patelni – dodatkowe informacje
Tak udekorowane ciasteczka grzybki z patelni zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie przekładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce.