ciasteczka czekoladowo-kokosowe
Miłośnicy czekolady i kokosa, to przepis właśnie dla was – zapachniałe, chrupiące ciasteczka czekoladowo-kokosowe. Połączenie wyrazistego smaku gorzkiej czekolady z dodatkiem kokosu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Każde z tych delikatnych, aromatycznych ciasteczek tętni teksturą i smakiem, który jest intensywny, bogaty i zdecydowanie zaspokaja pragnienie czekoladowych wrażeń. Wystarczy tylko jeden kęs, aby poczuć ten paradoks – chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku. Jesteśmy pewni, że pokochacie te ciasteczka czekoladowo-kokosowe, które idealne będą na podwieczorek z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy. Beztroski smak dzieciństwa zamknięty w czekoladowo-kokosowym przysmaku.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 230 gram masła lub margaryny
- 0,5 łyżeczki soli
- odrobina wody
- kakao w zależności od tego jak „czekoladowe” ciasteczka chcemy mieć
- 2/3 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- wiórki kokosowe ok. 1 szklanki
- czekolada (zamiast niej możemy zrobić polewę rozpuszczając masło, dodając do niego cukier i kakao)
Ciasteczka czekoladowo-kokosowe – jak zrobić?
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Cukier ucieramy z miękkim masłem.
- Do powstałej masy dodajemy żółtka i mieszamy.
- Sól zalewamy odrobiną wody i wlewamy do powstałej masy.
- Dodajemy mąkę oraz kakao i wszystko mieszamy.
- Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
- Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki.
- Kulki moczymy w lekko ubitych białkach a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Kulki układamy na blaszce i spłaszczamy je ręką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez 20 minut.
- Upieczone ciasteczka studzimy i polewamy czekoladą.
xxxx – dodatkowe informacje
Pamiętajmy o tym żeby ciasteczka czekoladowo-kokosowe miały temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PYSZNA BABKA PIASKOWA
Następny przepis: Pyszna domowa tortilla