ciasteczka czekoladowe

ciasteczka czekoladowe

Zapraszamy do poznania magii tworzenia ciasteczek czekoladowych. Te niepowtarzalne, kuszące podniebienie małe wypieki to prawdziwa kuchenna symfonia. Ciasteczka czekoladowe są kwintesencją słodkości, której żadne podniebienie nie jest w stanie się oprzeć. Prosty, a zarazem wyjątkowy przepis ukazuje jak niewiele trzeba, aby cieszyć się domowymi wypiekami. Niezwykle kruche, a dzięki dodatkowi kawałków czekolady – niesamowicie intensywne w smaku. To ciasteczka, które rozpływają się w ustach, dostarczajac jednocześnie prawdziwej eksplozji smaków. Oto sekret domowych ciasteczek czekoladowych, które możesz zrobić samodzielnie. To, co czeka Ciebie i Twojego domu, to niezapomniane chwile pełne czekoladowego szaleństwa!

Składniki:

  • Składniki na około 30 dużych ciasteczek:
  • 220 g mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • 175 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 80 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • lentilki
  • po kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady

Ciasteczka czekoladowe – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką.
  2. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy. Na połowie ułożyć po kilka lentilków a na reszcie pokrojoną czekoladę i docisnąć. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 10 minut.
  3. Ciasteczka przy wyjmowaniu z piekarnika będą miękkie ale po chwili stwardnieją i nie będą się kruszyć.

Ciasteczka czekoladowe – dodatkowe informacje

Wspólne gotowanie z dzieckiem to wspaniale spędzony czas, pomimo iż nie raz kuchnia wygląda jak po wojnie. Moja córeczka chętnie mi pomaga w kuchni, zawsze garnie się do gotowania i jak na swoje dwa i pół roku potrafi zrobić samodzielnie wiele rzeczy. Dla niej to wielka frajda a dla mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka choinki
Następny przepis: Ciasteczka drożdżowe z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode