ciasteczka czekoladowe
Zapraszamy do poznania magii tworzenia ciasteczek czekoladowych. Te niepowtarzalne, kuszące podniebienie małe wypieki to prawdziwa kuchenna symfonia. Ciasteczka czekoladowe są kwintesencją słodkości, której żadne podniebienie nie jest w stanie się oprzeć. Prosty, a zarazem wyjątkowy przepis ukazuje jak niewiele trzeba, aby cieszyć się domowymi wypiekami. Niezwykle kruche, a dzięki dodatkowi kawałków czekolady – niesamowicie intensywne w smaku. To ciasteczka, które rozpływają się w ustach, dostarczajac jednocześnie prawdziwej eksplozji smaków. Oto sekret domowych ciasteczek czekoladowych, które możesz zrobić samodzielnie. To, co czeka Ciebie i Twojego domu, to niezapomniane chwile pełne czekoladowego szaleństwa!
admin
Składniki:
- Składniki na około 30 dużych ciasteczek:
- 220 g mąki pszennej
- łyżka kakao
- 175 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 80 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- lentilki
- po kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady
Ciasteczka czekoladowe – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką.
- Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy. Na połowie ułożyć po kilka lentilków a na reszcie pokrojoną czekoladę i docisnąć. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 10 minut.
- Ciasteczka przy wyjmowaniu z piekarnika będą miękkie ale po chwili stwardnieją i nie będą się kruszyć.
Ciasteczka czekoladowe – dodatkowe informacje
Wspólne gotowanie z dzieckiem to wspaniale spędzony czas, pomimo iż nie raz kuchnia wygląda jak po wojnie. Moja córeczka chętnie mi pomaga w kuchni, zawsze garnie się do gotowania i jak na swoje dwa i pół roku potrafi zrobić samodzielnie wiele rzeczy. Dla niej to wielka frajda a dla mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka choinki
Następny przepis: Ciasteczka drożdżowe z dżemem