Ciasteczka choinki
Zbliża się ten magiczny, choć zabiegany czas świąt. Pachnąca sosna, błyszczące bombki, prezentowe gorączki i przede wszystkim… pyszne ciasteczka! Prezentujemy Ci przepis na niezwykle urokliwe ciasteczka choinki, które poza tym, że będą smakować wybornie, są jednocześnie dekoracją stołu i przyciągają wzrok swoim świątecznym kształtem. Są zwłaszcza ulubieńcem najmłodszych. Idealne dla tych, którzy poszukują nie tylko smacznych, ale i oryginalnych propozycji na ciasteczka na choinkę. Za ich pomocą, możemy wprowadzić prawdziwie świąteczny nastrój, zarówno do naszej kuchni, jak i całego domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 gram margaryny
- 4 szklanki mąki pszennej
- 200 gram cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- Barwnik spożywczy
Ciasteczka choinki – jak zrobić?
- Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę margarynę oraz jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce.
- Następnie ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grubość ok. ½ cm. Wykrawać ciasteczka foremkami – gwiazdkami różnej wielkości. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I piec w nagrzanym do 200stC 8-10 minut. Ja piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Gotowe pierniczki odstawić do wystudzenia.
- Białko lekko zmiksować, dodać partiami cukier puder i zmiksować na gęstą, lśniącą masę. Na końcu dodać barwnik spożywczy najlepiej w proszku i ponownie zmiksować. Lukier włożyć łyżką do rękawa cukierniczego i udekorować ciasteczka. Na środku każdego ciastka również położyć lukier i zlepić ciastka tak, aby powstała choinka. Na jedną choinkę potrzeba 8 ciasteczek.
Ciasteczka choinki – dodatkowe informacje
Składniki podane na 7-8 choinek 🙂