Ciasteczka cebulowe

Ciasteczka cebulowe

Pod nazwą „Ciasteczka cebulowe” kryje się niecodzienny, ale niezwykle smaczny przepis. Wydawać by się mogło, że cebula i ciasteczka to dwie skrajnie różne rzeczy, które nie mają ze sobą nic wspólnego. Nic bardziej mylnego! Delikatne, lekko słodkie ciasteczka z subtelnym cebulowym posmakiem stanowią ciekawy dodatek do zimowych wieczorów przy kubku gorącej czekolady, ale sprawdzą się również jako przekąska na spotkaniach ze znajomymi. Choć mogą wydawać się skomplikowane w wykonaniu, to jednak ich przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne. Ta niespotykana kompozycja smaków z pewnością zaskoczy Waszych najbliższych.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 250 g cebuli
  • 1 jajko

Ciasteczka cebulowe – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę
  2. Na stolnice wysypać mąkę i dodać kawałki margaryny, siekać nożem.
  3. Dodać sól, proszek do pieczenia i jajko, delikatnie posiekać nożem. Dodać cebulę i śmietanę, wyrobić ciasto – jeżeli jest zbyt kleiste dosypać mąki.
  4. Stolnicę obsypać porządnie mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm. Wykrawać ciastka. Piec ok 15 min w 180 stopniach.

Ciasteczka cebulowe – dodatkowe informacje

Przy zbyt długim wyrabianiu ciasta – ciasto robi się kleiste przez cebulę. Ciasteczka cebulowe są idealne do piwa, bądź jako przekąska 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)
Następny przepis: Ciasteczka choinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode