Ciasteczka cebulowe
Pod nazwą „Ciasteczka cebulowe” kryje się niecodzienny, ale niezwykle smaczny przepis. Wydawać by się mogło, że cebula i ciasteczka to dwie skrajnie różne rzeczy, które nie mają ze sobą nic wspólnego. Nic bardziej mylnego! Delikatne, lekko słodkie ciasteczka z subtelnym cebulowym posmakiem stanowią ciekawy dodatek do zimowych wieczorów przy kubku gorącej czekolady, ale sprawdzą się również jako przekąska na spotkaniach ze znajomymi. Choć mogą wydawać się skomplikowane w wykonaniu, to jednak ich przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne. Ta niespotykana kompozycja smaków z pewnością zaskoczy Waszych najbliższych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 250 g cebuli
- 1 jajko
Ciasteczka cebulowe – jak zrobić?
- Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę
- Na stolnice wysypać mąkę i dodać kawałki margaryny, siekać nożem.
- Dodać sól, proszek do pieczenia i jajko, delikatnie posiekać nożem. Dodać cebulę i śmietanę, wyrobić ciasto – jeżeli jest zbyt kleiste dosypać mąki.
- Stolnicę obsypać porządnie mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm. Wykrawać ciastka. Piec ok 15 min w 180 stopniach.
Ciasteczka cebulowe – dodatkowe informacje
Przy zbyt długim wyrabianiu ciasta – ciasto robi się kleiste przez cebulę. Ciasteczka cebulowe są idealne do piwa, bądź jako przekąska 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)
Następny przepis: Ciasteczka choinki