CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)
Zapraszamy do odkrywania włoskich smaków z naszym przepisem na ciasteczka „Biscotti Pesche”, czyli dosłownie ciasteczka brzoskwinie. Te słodkie wypieki swoim kształtem i kolorystyką naśladują do złudzenia prawdziwe owoce. Zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Połączenie delikatnego ciasta, słodkiego dżemu i aromatycznego likieru Alchermes tworzy niezwykle bogaty i złożony smak. Ciasteczka te są nieodłącznym elementem włoskich świąt i rodzinnych spotkań. Sprawdź, jak łatwo możesz przenieść na swój stół nieco słońca z półwyspu Apenińskiego.
admin
Składniki
- składniki na około 15 sztuk:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 100 ml oleju np. słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- nadzienie:
- ok. 3 łyżki nutelli lub powideł śliwkowych
- okruszki z wydrążonych ciastek
- dodatkowo:
- ok. 1 szklanka mleka
- barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy, żółty
- drobny cukier
Ciasteczka brzoskwinie (biscotti pesche) – jak zrobić?
- W misce zmiksować jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać olej, mąkę i zmiksować do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi rękami formować z ciasta kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce (w odstępach ok. 4 cm).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 20 minut (do delikatnego zrumienienia).
- Przestudzone ciasteczka wydrążyć od spodu małą łyżeczką (okruszki zachować).
- Przygotować nadzienie. Wymieszać okruszki z nutellą lub powidłami. Ciasteczka wypełnić nadzieniem i sklejać formując brzoskwinie.
- Mleko rozdzielić na trzy miseczki. Zabarwić mleko przy pomocy barwników spożywczych (każdą miseczkę na inny kolor). Każde ciasteczko zamaczać chwilkę w mleku, wybierając różne kolory z różnej strony ciastka. Obtaczać w cukrze i pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE) – dodatkowe informacje
Ciasteczka zmiękną następnego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasteczka bezowe z orzechami
Następny przepis: Ciasteczka cebulowe