Chutney z zielonych pomidorów
Chutney z zielonych pomidorów to niezwykle smaczny przepis, który pozwoli Ci wykorzystać te pomidory, które nie zdążyły dojrzeć przed końcem sezonu. Subtelna kombinacja słodko-kwasnych smaków zaskoczy Twoje kubki smakowe. Chutney jest idealne jako dodatek do pieczywa, tapas, a nawet jako marynata do mięs. Przepis na chutney z zielonych pomidorów jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Cię swoją intensywnością smaku. Jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni indyjskiej, to chutney z zielonych pomidorów powinno znaleźć się w Twojej domowej spiżarni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg zielonych pomidorów
- 0,5 kg cebuli
- sól
- 0,5 kg cukru
- 150 g rodzynek
- 200 ml octu winnego
- 1,5 łyżki mąki
- 0,8 l wody
- 1,5 łyżki curry
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu tureckiego
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki kminku
- 1,5 łyżeczki imbiru
- kilka papryczek pepperoni
Chutney z zielonych pomidorów – jak zrobić?
- Cebulę pokroić, pomidory pokroić w kostkę o średnicy około 0,5 cm, dobrze posolić i zostawić na noc pod przykryciem.
- Następnego dnia masę dobrze wycisnąć, dodać cukier, ocet i rodzynki i gotować około 45 minut bez przykrycia.
- Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami i dodać do pomidorów około 10 minut przed końcem. Zagotować i gorące przełożyć do słoików.
Chutney z zielonych pomidorów – dodatkowe informacje
Poczekać 6 tygodni zanim zaczniemy jeść chutney z zielonych pomidorów przepis.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chutney z mango
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z truskawkami