Chutney z mango

Chutney z mango

Chutney z mango to egzotyczny dodatek do różnych potraw, który doskonale łączy w sobie słodkość owoców i ostrość przypraw. Pochodzi z tradycyjnej kuchni indyjskiej, jednak zdobył popularność na całym świecie. Jego unikalne połączenie smaków to wynik wykorzystania soczystego mango, ostrej papryki chili, aromatycznego imbiru i wielu innych składników. Dzięki różnorodności przypraw, chutney z mango można dopasować do swojego smaku, czyniąc go idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa, ryb czy serów. To znakomite danie na słodko-pikantny akcent w codziennych posiłkach.

Składniki:

  • 1 1/2 kg mango
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 400 g rodzynek
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 papryczka chili (albo i 2 jeśli chcecie bardzo ostry)
  • sól

Chutney z mango – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Mango obrać ze skórki, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka o grubym dnie na małym ogniu.
  2. Dodać starty imbir, posiekany czosnek, ocet, cukier, rodzynki i posiekaną papryczkę, dusić około godziny, w razie potrzeby podlewając nieco wodą.
  3. Pod koniec posolić do smaku.
  4. Przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem.

Chutney z mango – dodatkowe informacje

Mango najlepiej obierać szklanką 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chutney rabarbarowy
Następny przepis: Gęsty sos rabarbarowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode