Chutney z mango
Chutney z mango to egzotyczny dodatek do różnych potraw, który doskonale łączy w sobie słodkość owoców i ostrość przypraw. Pochodzi z tradycyjnej kuchni indyjskiej, jednak zdobył popularność na całym świecie. Jego unikalne połączenie smaków to wynik wykorzystania soczystego mango, ostrej papryki chili, aromatycznego imbiru i wielu innych składników. Dzięki różnorodności przypraw, chutney z mango można dopasować do swojego smaku, czyniąc go idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa, ryb czy serów. To znakomite danie na słodko-pikantny akcent w codziennych posiłkach.
admin
Składniki:
- 1 1/2 kg mango
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 400 g rodzynek
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- 150 g brązowego cukru
- 1 papryczka chili (albo i 2 jeśli chcecie bardzo ostry)
- sól
Chutney z mango – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Mango obrać ze skórki, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka o grubym dnie na małym ogniu.
- Dodać starty imbir, posiekany czosnek, ocet, cukier, rodzynki i posiekaną papryczkę, dusić około godziny, w razie potrzeby podlewając nieco wodą.
- Pod koniec posolić do smaku.
- Przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem.
Chutney z mango – dodatkowe informacje
Mango najlepiej obierać szklanką 🙂