Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi
Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi to jedna z tych propozycji na obiad, które sprawiają, że samo myślenie o jedzeniu staje się prawdziwym zmysłowym doznaniem. Porcja takich naleśników to prawdziwy rarytas, który postawi na nogi wszelką monotonię w kuchni. Tę cudownie sycącą potrawę odznaczają intensywne smaki, które wprost rozpływają się w ustach. To idealna kombinacja słodko-kwaśnej mąki naleśnikowej z każdym rodzajem grzybów leśnych. Oczywiście, ten przepis dzieli się na dwie części: jak zrobić chrupiące naleśniki i jak przygotować do nich odpowiedni farsz. Przekonamy się, że jest to o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać.
admin
Składniki:
- Naleśniki:
1 szklanka wody
1 jajko
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szczypta soli - Farsz:
ok. 500 g gotowanych grzybów
2 łyżki masła
1 cebula
2 szczypty ziela angielskiego
sól i czarny mielony pieprz do smaku - Panierka:
2 zmieszane jajka
ok. 1 szklanka bułki tartej - Dodatkowo:
olej
rukola
Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi – jak zrobić?
- Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojone obgotowane grzyby, smażę, doprawiam solą, pieprzem i zielem angielskim, mieszam. Całość przekładam do naczynia, miksuję blenderem, odstawiam.
- Składniki na naleśniki umieszczam w misce, miksuję na jednolitą masę, odstawiam na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto mieszam, smażę cienkie naleśniki na patelni posmarowanej cienko olejem. Na każdym naleśniku kładę porcję farszu, smaruję, składam na cztery części, panieruję w zmieszanym jajku i bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju na złoto. Naleśniki podaję na rukoli.
Słowa kluczowe: jak zrobić chrupiące naleśniki, przepis na chrupiące naleśniki
Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje
Ilość dodanej mąki do ciasta naleśnikowego zależy od chłonności mąki, ciasto nie może być za gęste, musi rozlewać się po patelni. Naleśniki w panierce możemy podać odgrzane, ale najbardziej chrupiące są prosto z patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące mielone kotlety
Następny przepis: Chrupiące ogórki greckie