Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi

Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi

Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi to jedna z tych propozycji na obiad, które sprawiają, że samo myślenie o jedzeniu staje się prawdziwym zmysłowym doznaniem. Porcja takich naleśników to prawdziwy rarytas, który postawi na nogi wszelką monotonię w kuchni. Tę cudownie sycącą potrawę odznaczają intensywne smaki, które wprost rozpływają się w ustach. To idealna kombinacja słodko-kwaśnej mąki naleśnikowej z każdym rodzajem grzybów leśnych. Oczywiście, ten przepis dzieli się na dwie części: jak zrobić chrupiące naleśniki i jak przygotować do nich odpowiedni farsz. Przekonamy się, że jest to o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szklanka wody
    1 jajko
    ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szczypta soli
  • Farsz:
    ok. 500 g gotowanych grzybów
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 szczypty ziela angielskiego
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • Panierka:
    2 zmieszane jajka
    ok. 1 szklanka bułki tartej
  • Dodatkowo:
    olej
    rukola

Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi – jak zrobić?

  1. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojone obgotowane grzyby, smażę, doprawiam solą, pieprzem i zielem angielskim, mieszam. Całość przekładam do naczynia, miksuję blenderem, odstawiam.
  2. Składniki na naleśniki umieszczam w misce, miksuję na jednolitą masę, odstawiam na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto mieszam, smażę cienkie naleśniki na patelni posmarowanej cienko olejem. Na każdym naleśniku kładę porcję farszu, smaruję, składam na cztery części, panieruję w zmieszanym jajku i bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju na złoto. Naleśniki podaję na rukoli.

Słowa kluczowe: jak zrobić chrupiące naleśniki, przepis na chrupiące naleśniki

Chrupiące naleśniki z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje

Ilość dodanej mąki do ciasta naleśnikowego zależy od chłonności mąki, ciasto nie może być za gęste, musi rozlewać się po patelni. Naleśniki w panierce możemy podać odgrzane, ale najbardziej chrupiące są prosto z patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące mielone kotlety
Następny przepis: Chrupiące ogórki greckie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode